300 Yıllık Açılmamış Mektup Sanal Olarak Okundu

Yakın zamanda bilim adamlar, 17. yüzyıldan kalmış bir mektubu fiziksel olarak açmaya gerek kalmadan x ışını kullanarak okudurlar. Işın sayesinde tara gerçekleştiren bilim adamları sanal olarak okumanın heyecanını yaşadı.
300 Yıllık Açılmamış Mektup Sanal Olarak Okundu

17. yüzyıldan beri açılmadan muhafaza edilen mektubun 1697 tarihinde yazıldığı öğrenildi. Uluslararası araştırma ekipleri Rönesans döneminden kalma mektup keşfetti. Günümüzde kadar açılmadan gelebilmeyi başarmış mektubu okumak için farklı bir yol denendi. Bilim adamları mektubu x ışınları ile tarayarak sanal olarak okumayı başardı. İlk defa uygulana bu yöntem bilim dünyasını da heyecanlandırdı. X ışınları ile okuma öncesinde eski dönemden kalma mektuplar kağıt kilidi kullanılarak açılıyordu. Fakat bu yöntemin uygulanması mektubun ciddi şekilde zarar görmesine neden olabiliyordu. X ışınları kullanarak mektup okuma yönteminde ise mektuba herhangi bir zarar verilmiyor.

Nature Communications üzerinden yayınlanan makaleye göre bilim adamları, söz konusu mektubu X ışınlarını kullanarak sanal olarak okuyabilmek için Londra Queen Mary Üniversitesi’ni ziyaret etti. Üniversite içerisinde diş araştırma laboratuvarlarında kullanılan mikrotomografi tarayıcısından destek alındı. Diş araştırmalarında kullanılan tarayıcıdan yararlanılarak 17. yüzyıldan kalma bir mektup okundu. Posta sandığından çıkan ve sahibine teslim edilmemiş mektup pek çok kişiyi heyecanlandırdı.

Mektup 324 Yıl Önce Yazılmış

Bilim adamları karmaşık şekilde katlanarak hazırlanan mektubu tıbbi CT tarayıcılarında okumaya çalıştı. Bu yöntemden gerekli verim alınamayınca daha yoğun X-ışınları kullanan mikrotomografi tarayıcısından destek alındı. Daha sonra tarama görüntüleri sayfalarına ayrıldı ve mektubu sanal olarak okumanın önü açıldı. Bu yöntem sayesinde bilim adamları 300 yıllık mektubu okunur duruma getirmeyi başardı.

Yapılan araştırma sonrasında yüzyıllarca korunan mektubun, 31 Temmuz 1697 tarihinde yazıldığı öğrenildi. Jacques Sennacques adlı kişi tarafından yazılan mektup, Lahey şehrinde Fransız tüccarın kuzeni Pierre Le Pers'e gönderilmiş. Mektubun toplum hakkında da sosyolojik açıklamalar da bulunması tarihçiler içinde büyük bir önem taşıyor. Sanal mektup açma işleminde farklı bir algoritma kullanıldı. Algoritma oluşturulurken katlama teknikleri sınıflandırıldı ve fiziksel kriptografinin tarihsel geçmişi araştırıldı. Mektubun içeriği bilim adamlarını fazlasıyla heyecanlandırdı. Yakın zamanda bu yöntemle hangi metinlerin okunacağı ise merakla takip ediliyor.