Uşak’ta Görme Engelliler için Goalball Turnuvası düzenleniyor

İlimizde ilk kez Görme Engelliler Bayanlar GoalBall Turnuvası Düzenleneceği duyuruldu.
Uşak’ta Görme Engelliler için Goalball Turnuvası düzenleniyor

Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada turnuva ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Türkiye  Görme  Engelliler  Federasyonu  Başkanlığının  2018  yılı  faaliyet  programı doğrultusunda 24-28 Eylül 2018 tarihleri arasında saat:10.00'da İlimiz Atatürk Spor Salonu ve Kalfa Spor Salonu'nda 1. ve 2. Lig 2. Devre Bayanlar Goalball Müsabakaları yapılacaktır.

İlimizde ilk defa yapılacak olan ve engelli vatandaşlarımızın azimlerini sergileyecekleri müsabakalara tüm halkımız davetlidir.”

Gelen Takımlar

Bayanlar 1. Lig: Atatürk Spor Salonu

  1. YENİMAHALLE BELEDİYESİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  2. KAHRAMANMARAŞ ERTUĞRUL GAZİ ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  3. DENİZLİ GÖRME ENGELLİLER OKULU SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ
  4. MANİSA GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  5. YAKUTİYE ENGELLİLER SPOR KLB.
  6. ANKARA ANADOLU ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ
  7. KAHRAMANMARAŞ GENÇLİK GÜCÜ SPOR KULÜBÜ
  8. KAHRAMANMARAŞ AKÇAKOYUNLU İDMAN YURDU SPOR KULÜBÜ
  9. MEVLANA ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  10. AY YILDIZ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ

Bayanlar 2. Lig: Kalfa Spor Salonu

  1. KONYA GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  2. ANTALYA GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  3. NİLÜFER BELEDİYESİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  4. MANİSA SPİL ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  5. DENİZLİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  6. KIRIKKALE ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  7. ÇANKAYA BELEDİYESİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  8. BAKIRKÖY GÖRME ENGELLİLER SANAT VE SPOR KULÜBÜ
  9. BOĞAZİÇİ ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ
  10. ŞEHZADELER ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ

GOALBALL NEDİR?

Ortaya çıkışı 2. Dünya Savaşı sonrasına kadar dayanan "goalball", Almanlar tarafından üretilen bir görme engelli sporu olarak biliniyor.

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı'nın resmi sitesinde yer alan bilgilerde goalball adlı spor hakkında şu bilgilere yer veriliyor;

Goalball (Goltopu) oyunu görme engelliler için keyifli bir takım oyunudur. Bu oyunun Almanya’da 2. Dünya savaşından sonra geliştirildiği bilinmektedir. Goalball (Goltopu) oyunu görme engelliler için keyifli bir takım oyunudur. Bu oyunun Almanya’da 2.Dünya savaşından sonra geliştirildiği bilinmektedir.

Oyun, o dönemlerde savaş sırasında görme duyusunu yitiren askerlerin rehabilitasyonu amacıyla geliştirilmiştir. Sonraki dönemde ise Uluslararası Kör Sporları Federasyonu (IBSA) bu oyunu görme engellilere yönelik takım oyunu haline getirerek kurallarını belirlemiştir. Goalball oyunu, ilk olarak 1976 yılında Kanada’da yapılan Engelliler Olimpiyatlarında dünyaya tanıtılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan Engelliler Olimpiyatlarının hepsinde ve diğer şampiyonalarda oynanmaktadır.

Goalball, son yıllarda tüm dünyada giderek daha da çok yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde, son dört yıldır görme engelli öğrenciler arasında, okullar arası goalball turnuvaları yapılmaktadır.

Goalball, bir salon oyunudur. Oyun sahası dikdörtgen biçimindedir Saha, 18 m uzunluğunda ve 9 m genişliğindedir. Oyunda, karşılıklı iki kale bulunmaktadır. Kaleler, futboldaki gibi konumlandırılır ve sahanın iki ucunda yer alır. Kalelerin yüksekliği 130 cm, genişliği ise 9 metredir. Oyunda kullanılan top, basketbol topu büyüklüğünde ve 1250 gram ağırlığındadır. Bu topun içinde ses çıkaran ziller vardır. Topun yüzeyinde, içerisinde bulunan zillerin sesinin dışarıya yayılmasına yarayan delikler bulunur. Goalball karşılaşmasında oyuncular belli kurallarla ve atış tekniğini kullanarak topu birbirlerine doğru sırayla fırlatırlar. Oyunda en çok gol atan takım karşılaşmayı kazanmış olur. Oyun üçer kişilik iki takım arasında oynanır. Müsabakalar sırasında her takım 6 oyuncudan oluşur. Bunların üçü asıl, üçü de yedektir. Goalball oyuncuları değişik şiddette görme bozukluklarına sahip kişiler olduklarından, oyun sırasında şansları eşitlemek için görmelerini tamamen engelleyen gözlükler veya göz bandı takmak zorundadırlar. Böylece oyuna katılan tüm oyuncular tamamen ve eşit şekilde kör olur ve sadece işitme ve dokunma duyularına güvenirler.

Goalball engelliler için pek bilinmeyen bir spor dalıdır. Maç, 10’ar dakikalık iki devre halinde ve 20 dakika oynanır. Devre arası3 dakikalık dinlenme bulunur. Maçı normal süresi beraberlikle biterse, 3 er dakikalık iki devre daha oynanır. Bu sürede de beraberlik bozulmazsa, kazanan tarafı serbest atışlar belirler.

Topun içindeki zillerin oyuncuları yönlendirmesine, sporcuların iyi konsantre olabilmelerine ve topa anında tepki verebilmelerine olanak vermek için, oyun sırasında salon bütünüyle sessiz olmalıdır. Kazanılan her sayıdan sonra yükselen tezahüratları izleyen sessizlik tekrar oyuna dönüldüğünün işaretidir. Goalball bir turnuva oyunudur. Goalball sporundaki önemli nokta, engelliler olimpiyat oyunlarının vazgeçilmez bir parçası olmasıdır.