Dağcılık Sporu Nasıl Yapılır?

Dünyanın her yerinde insanların ilgi duyduğu dağcılık sporu nasıl yapılır gibi sorular her zaman merak konusu olmaktadır.
Dağcılık Sporu Nasıl Yapılır?

Dağcılık sporu her yaş grubunun en ok merak ettiği ve ilgi odağı olan son derece popüler bir spor dalı olmaktadır. Özellikle şehir hayatının stresi ve gürültüsünden uzak çok daha keyifli zamanlar geçirmek isteyenler için bu spor dalı çok daha uygun bir yere sahiptir. Ancak dağcılık sporu ile ilgilenenler bu sporu yapmadan önce her türlü bilgilere detaylı olarak sahip olmaları gerekir.

Dağcılık Sporu Nedir?

Doğa sporu olan dağcılık, orman sınırının bitişinden doruğa doğru uzun yürüyüşlerle beraber tırmanmayı da kapsayan bir spordur. Uzun yürüyüşler arasında mola vermek amacıyla yapılan kamplar da dağcılık sporuna girer ve bu sporun uzun olmasını sağlar. Sonbahar, yaz veya bahar aylarında ziyaret edilecek bölgenin özelliklerine göre türlülük gösteren dağcılığın en zoru kış dağcılık sporu olmaktadır. Diğer mevsimlerde yapılan dağcılığa göre kış dağcılığı daha güçlü geçer. Olumsuz daha şiddetli hava şartlarında kamp yapabilmek, kaymalarda durabilmek, kaygan zeminlerde ve karlı havalarda tırmanmayı bilmek, meydana gelebilecek ısı kaybı karşısında önlem almak kış dağcılığındaki kurallardan sadece birkaçı olmaktadır.

Dağcılık Sporu Malzemeleri

Dağcılık sporu malzemeleri şunlardır;

  • Tırmanış için giyim malzemeleri,
  • Yürüyüş ve kamp malzemeleri,
  • Uyku tulumları,
  • İpler,
  • İlk yardım malzemeleri,
  • Mutfak malzemeleri,
  • Engellerin aşılmasına yardımcı olan teknik malzemeler,
  • Teknolojik malzemeler,
  • Kişinin ihtiyaçlarında göre gerekli olan diğer malzemeler,

Dağcılık Sporu Nasıl Olmalı?

Gençlerin çok fazla rağbet ettiği spor dallarından biri olan dağcılık sporu yapmak isteyenler yapılışı hakkında tüm bilgilere sahip olunmalıdır. Pek çok amaçlar ve farklı anlayışları içinde barındıran bu sporu hem ekipler halinde hem de bireysel olarak yapmak mümkündür. Bu sporu yapmak isteyen kişilerin belli bir deneyim ve uzmanlık bireysel açıdan çok büyük öneme sahiptir. Dağcılık sporu doğru malzemeler, planlama, rota ile güzergah üzerinden farklı yüksekliklerde tırmanışların yapılması demektir. Bazı tırmanışlarda önemli noktalar belirlenerek konaklamalar yapılmaktadır.