Çakma bisikleti ile Uşak’ın gururu oldu

Kuşadası Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu'nun işbirliği ile 14-15 Eylül 2019 tarihlerinde Kuşadası'nda yapılan triatlon yarışmasına Uşaktan katılan 9 yaşındaki Seher Kaya Türkiye 2'incisi oldu.
Çakma bisikleti ile Uşak’ın gururu oldu

SALİH KILINÇ / Erkeklerde de Uşaklı tek erkek sporcu olan Fethi Emet (14) de Türkiye 16. oldu. Uşak’ın kadın ve erkeklerde tek triatloncusu olan genç sporcular, kendilerine olanak verildiği takdirde, Türkiye şampiyonluklarını Uşak’a taşıyacaklarını ve amaçlarının triatlon dalında milli forma giyerek Türkiye’yi temsil etmek olduklarını belirttiler.

Kendisi 35 kilo gelen küçük Seher, yarışmaya 15 kilo gelen normal bisikleti ile katılabildiğini, gerekli malzemeleri bulamadığını belirtti.

İlk okul 4. Sınıfa giden küçük sporcu Seher Kaya, “Ben yüzme ile spora başladım. Arkadaşlarım triatlon yarışmasına katılırken onları izlerken bu spora başladım. 2017 yılında yaşım tutmadığı için müsabakalara giremedim. Sonra ilk Didim Triatlonuna katıldım ve 6. oldum. Sonra Eğirdir, Kuşadası ve diğer müsabakalara katıldım.

Pazar günü, Kuşadası’nda yapılan yarışmada denizde yapılan 200 metre yüzme yarışında ve 2 kilometrelik bisiklet yarışmasında birinci oldum. Üçüncü etapta yapılan 600 metre koşu yarışında dalağım şiştiği için koşamadım. Çünkü çakma bisikletim beni çok yormuştu. Onun için ikinci olabildim” dedi.

Lise 1. Sınıfa giden Fethi Emet de yüzme sporu ile ilgilendiğini hocasının teşviki ile Kuşadası’nda ilk kez triatlon yarışmasına katılarak 16. sırada tamamladığını kaydetti.

Genç Fethi, “Ben de yarışmaya normal bisiklet ile katıldım. Yarış bisikletim, uygun ayakkabı ve malzemem olsa daha başarılı olabilirdim. Hedefim milli bir sporcu olup Uşak’ın ve Türkiye’nin adını duyurmaktır” dedi.

TEK MAAŞLA ÇOCUKLARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYORLAR

Küçük Seher’in babası Ergün Kaya da evin geçimini kendi çalışması ile tek maaşla sağladığını belirtti. Kaya, “Kızım Seher 6 yaşında yüzmeyi öğrenmek için kalfa Korusu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yüzme havuzunda çalışmalara başladı. Kızım bir tesadüf sonucu izlediği triatlon sporuna ilgi gösterince hocasının teşviki ile bu dalda çalışmalara başladı ve müsabakalara katıldı. Geçtiğimiz Pazar günü de Kuşadası’nda yapılan müsabakada Türkiye 2. oldu. Kızımla ailesi olarak gurur duyuyorum. Ancak, kendisine gezme amaçlı aldığımız bisiklet ile yarışmalara katılıyor. Bu da daha başarılı olmasına yetmiyor. Bu yarışmalarda giymesi için özel mayo, ayakkabı ve bisikleti olması gerekir. Milli olması için ailesi olarak ona sonuna kadar destek olacağız. Ancak gücümüz yetmiyor. Yetkililerden çocuğuma yardımcı olmasını talep ediyoruz. Sonuçta Uşak’ın adını duyuruyor ve göğsünü kabartıyor” dedi.

Anne Gül Kaya da “Kızım yüzme konusunda çok başarılıydı. Triatlon denemesinde de başarılı oldu ve Kuşadası’nda birçok rakibini geçerek Türkiye ikinciliğini kazandı. Biz çok mutlu olduk. Ancak Uşaktan kimse bize destek olmadı. Bundan sonra Uşak’ın da kızımıza destek olmasını istiyoruz.

Kızım, bu yarışmaya normal bindiği bisikleti ile kazandı. Diğer yarışmacılar özel yol bisikleti ile kazandı. Uşak’ta deniz olmadığı için havuzda yüzerek, ıslak ayakkabılarla karada koşarak ve normal bisikleti ile caddelerde yarışmalara hazırlandık. Diğer yarışmacı aileleri ve Triatlon Federasyonu yetkileri, deniz olmayan bir kentten ve yarış bisikleti olmadan derece yapan Uşaklı sporculara hayret ve şaşkınlıkla baktı. Federasyon Başkanı, Uşak’tan da milli sporcu olmasını diledi. Başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanı olmak üzere tüm Uşak’ın desteğini bekliyoruz” dedi.

Fethi’nin babası Sedat Emet de işçi olduğunu belirterek, çocuğunun yüzme kurslarında vakit geçirmesi için spor başladığını, hocanın desteği ile triatlona başladığını belirtti.

Emet, “Oğluma malzeme ve maddi destek sağlanırsa daha iyi yerlere geleceğini ve Uşak’ın adını Türkiye ve uluslar arası alanda duyuracağını düşünüyorum. İşçi maaşı ile bu sporu yapabilmesi için gerekli malzemeleri alamıyorum. Yetkilerden destek bekliyorum” ifadesini kullandı.

Çocukları triatlon müsabakalarına hazırlayan Fazıl Sarkaya, “Ben Seher ve Fethi’nin yüzme antrenörüyüm. Kurslarda yüzme öğretiyordum. İlgilerini görünce triatlonda denemek istedik. Çocuklarımızın bu branşta kabiliyetlerini görünce her sabah kondisyon çalışmaya başladık. Seher de fethi de çok disiplinli çalışmayı çok seven çocuklar. Hiçbir zaman çalışmadan kaçmadılar. Uşak’ta tanınmayan triatlon sporunda çok başarılı olacaklarına inanıyorum” şeklinde sporculara olan güvenini gösterdi.