Yutkunurken Neden Zorlanılır? Sebepleri Nelerdir?

En sık rastlanılan sağlık sorunlarından birisi de yutkunurken zorlanma olduğunu söyleyebiliriz. Yemek yemek, hayatımız açısından oldukça önemli  bir ihtiyaçtır. Fakat yutkunurken ve yemek yerken boğazlarda kötü bir acıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yutkunurken Neden Zorlanılır? Sebepleri Nelerdir?

Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Koray Cengiz bu konuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Yutma Güçlüğü Çekme

Ağızdan alınan yiyecek ve içecekler, m,deye doğru giderken bir acı hissiyatı ortaya çıkar. Buna yutkunma güçlüğü denmektedir. Bazı zamanlarda yutkunma güçlüğüne ekstra olarak ağrıda ortaya çıkabiliyor. İlerleyen zamanlarda ise yemek yerken çok fazla ağrı çekmenize sebebiyet verebilir. Doğal olarak bu durumda hayatınızın bir işkence haline dönüşmesine yol açacaktır. Bu durumun ortaya çıkmasının nedenlerinden birisi de besinlerin çok hızlı şekilde tüketilmesi ve yeteri kadar çiğnenmemesinden kaynaklı bir durumdur. Eğer bu duruma müdahale edilmez ise daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

Disfajinin Ortaya Çıkma Nedenleri Neler?

Metobolik, doğum,  enfeksiyon, tümöral fonksiyonların bozulması sonucunda bu tür sağlık sorunlarının ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Bademciklerde şişme meydana gelirse doğal olarak herhangi birşey yediğinizde acı duymanız kaçınılmaz olacaktır. Aynı zamanda yemek borusunda meydana gelen kasılmalarda bu durumu ortaya çıkartabilir. Yemek borusunda bazı anlarda iltihaplanmalar görülür. Yemek borusunun iltihaplanması, yeme zorluğuyla karşı karşıya kalmanıza zemin hazırlayacaktır. Kas hastalıklarına bağlı olarak da yutma güçlüğünün görülmesi mümkün olacaktır. Boğazlarda oluşan sorunlar, boğazlarda takılma hissinin görülmesine yol açmaya başlayacaktır.

Hangi Belirtiler Disfaji Olduğunu Gösteriyor?

  • Ağızda tükürük artışının olması
  • midede yanma
  • boğazda ağrı
  • Göğüs ağrıları
  • Yiyeceklerin geri gelmesi
  • Ani meydana gelen kilo kayıplarının yaşanması

Bebek ve Çocuklarda Disfaji Belirtileri

Bebek ve çocuklarda da Disfaji ortaya çıkabilir. Disfaji anlamak için ise şu belirtilerin olması gerekir.

  • Bebeğin yemek yemeyi reddetmesi
  • yemek yeme sırasında huysuzluğu tutması
  • Yemek yeme sırasında öksürme ya da kusma hali

Teşhisin Koyulması

Bu tarz bir sorunla karşılaşan kişilerin yapacağı çözüm yolu son derece basittir. İlk iş olarak KBB veya genel cerrahi uzmanınan gidilmesi gerekir. Yapılacak muayene ve röntgen sonucunda hastanın durumu teşhis edilmiş olacaktır. Doktorun tümörden şüphelenmesi durumunda ise  onkolojik değerlendirmelere başvurulmalıdır.

Hastanın Tedavi Sürecinde Yaşadıkları

Hastanın durumuna bağlı olarak farklı yöntemlere başvuruluyor. Beyne bağlı bir durumdan yutma güçlüğü varsa o zaman tedavi edilmesi zor duruma ne yazık ki dönüşecektir. Çünkü felçli kasların yeniden aktif bir hale dönüştürülmesi zor olacaktır. Fakat normal bir durumdan yutkunma zorluğu oluyorsa o zaman antibiyotik ya da boğaz spreyleri kullanılmaktadır. Kısaca bakıldığında alınan tedavi yöntemleri de hastanın durumuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Yutkunma zorluğu kaslı sorunlardan ötürü meydana geliyorsa o zaman fizik tedavi yoluna başvurmanız gerekir.