Yumurta Dondurma İşlemi

Yumurta dondurma son birkaç yıldır ülkemizde de yapılan bir işlem. Peki yumurta dondurma hakkında neler doğru neler yanlış biliniyor? Hala bu uygulama hakkında yanlış bilgi sahibi olan ve kulaktan dolma bilgilerle hareket edenler var.
Yumurta Dondurma İşlemi

Birçok kadın çocuk sahibi olma yaşını erteliyor. Bu durumun bir sonucu olarak da yumurta dondurma işlemini gerçekleştiriyor. Yani çocuk sahibi olmak için gerekli olan kaliteli yumurtlarınızı dondurup erken menopoz gibi riskleri ele almadan çocuk sahibi olma süreciniz erteleyebiliyorsunuz.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçindir?

Yumurta dondurma işleminin kadın yumurtalığından elde edilen yumurtanın dondurulması ve ilerde kullanılmak üzere saklanması olduğu nettir. Ancak kimler yumurta dondurma işlemi yaptırmalıdır bu konuya biraz değinmek gerekir.

Erken menopoz ve kaliteli yumurtaların değerlendirilmesi için yumurta dondurma işlemi yapılabilir. Kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın saklanması, çocuk isteyen ama kariyeri önde tutan kişiler içindir. Uygun bir eş bulamadığını düşünen kadınlar da bu yumurta dondurma işlemini yaptırıp ilerki yıllarda bebek istediklerinde yumurtalarını kullanabilir.

Dondurulan Yumurtalar Ne Kadar Saklanıyor?

Dondurulan yumurtaların en az 40 yıl saklanması mümkün oluyor. Özellikle saklama sınırları korunursa bu sürecin daha da uzun olması söz konusu oluyor.

En Geç Kaç Yaşında Başvuru Yapılmalı?

35 yaş altı kadınların yumurtalarının kaliteli olduğu bilinirken bu yaştaki kadınların yumurta dondurma için başvurduğu oran sadece %14 olarak biliniyor.

40 yaşından önce yumurtalarını dondurmak isteyenler çok geç kalmadan bu işlemi yaptırması gereken kişiler. Kadınların yaşı ilerledikçe çocuk sahibi olma ihtimalleri de azaldığı için mümkün olan en kısa sürede başvuru yapılması gerekiyor.

Yumurtalar Nasıl Kullanılıyor?

Elde edilen yumurtaların çözülme işlemlerinden sonra büyük bir kısmı canlı oluyor. Yumurtaların kullanılması ise tüp bebek sürecindeki gibi işliyor. Önce sperm ile döllenen yumurta bir süre laboratuvar ortamında gelişiyor, daha sonra da rahme yerleştiriliyor ve tüp bebek tedavisi süreci gibi işliyor.

Ülkemizde de izin verilen vitrifikasyonla yumurta dondurma işlemi için 35 yaş altındaki kadınların tek seferde ihtiyaç duyulan yumurtaları elde etme şansı oluyor