Yeni kalp hastalığı ortaya çıktı! Yüksek stres yaşayan herkesi tehdit ediyor...

Son dönemde artan kırık kalp sendromuna karşı uzmanlar uyardı. Herkes kalp krizi sanıyor ama...
Yeni kalp hastalığı ortaya çıktı! Yüksek stres yaşayan herkesi tehdit ediyor...

Yeni kalp hastalığı ortaya çıktı! Yüksek stres yaşayan herkesi tehdit ediyor... - Kırık Kalp Sendromu görülen kişi sayısında son dönemde büyük bir artış yaşanırken uzmanlar pek çok kişinin kalp krizi sandığı belirtilerin asılnda kırık kalp sendromu olduğunu ifade ettiler. Ağır stres altında olan kişileri tehdit eden hastalık yüksek adrenalin sonucu ortaya çıkıyor.

Kalp krizine benzer belirtiler taşıyan Kırık Kalp Sendromu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Cihan Altın, “Kişinin ağır stres içeren olay yaşaması vücutta adrenalin salgılanmasına neden oluyor. Bu adrenalin ile kalp gücünü kaybediyor ve kişi Kırık Kalp Sendromu’na yakalanmış oluyor.” dedi.

YÜKSEK STRES ALTINDA YAŞAYAN HERKESİ TEHDİT EDİYOR...

Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Cihan Altın, 8-14 Nisan Kalp Sağlığı haftası nedeniyle, Kırık Kalp Sendromu hakkında bilgiler paylaştı. Hastalığın son zamanlarda görülen vakalar ile popüler hale geldiği ve kalp kriziyle karıştırıldığını anlatan Doç. Dr. Cihan Altın, sendromun sıklıkla 50 yaş üstü kadınlarda görüldüğünü söyledi.

Kırık Kalp Sendromunun, 1991 yılında Japon doktorlar tarafından bulunan bir hastalık olduğunun altını çizen Doç. Dr. Cihan Altın, “Son zamanlarda görülen vakalar ile halk arasında bilinmeye başlanan bir hastalık haline geldi. Kişinin çok ciddi stres yaşaması bu sendroma neden oluyor. Yakın bir aile üyesini kaybetmesi, ayrılıklar yaşaması, işini, parasını kaybetmesi gibi ağır stres içeren olaylar, vücuda adrenalin salgılanmasına neden oluyor. Bu adrenalin ile kalp gücünü kaybediyor. Sonucunda; nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi belirtiler yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

KIRIK KALP SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kırık kalp sendromu çoğu zaman kalp krizi belirtileri ile karıştırılıyor. Hastalar çoğu zaman kalp krizi sanılarak anjiyo yapılıyor. Ancak doktorlar bu kişilere mutlaka yakın bir zamanda kayıp, büyük bir üzüntü ya da stres yaşayıp yaşamadıklarını sormalıdır. Tanı ancak bu sorulara verilen yanıttan sonra konulmalıdır.