Yaşla Birlikte Yeme Alışkanlığı Değişiyor

Asırlardır sosyal bir etkinlik olan yemek yeme alışkanlığı günümüzde yaşla birlikte değişim gösteren bir olgu haline geldi.
Yaşla Birlikte Yeme Alışkanlığı Değişiyor

Yaşam boyu sağlıklı bir beslenme düzenini tutturan çok az kişi vardır. Özellikle çocuklar okul hayatına atıldıklarında sağlıklı beslenme konusunda başarısız olabilirler. Yaşla birlikte beslenme alışkanlığının değişmesi aslında doğal bir süreçtir.

Çünkü bebeğin gelişme aşaması, çocuğun büyüme aşaması ve ergenin yetişme aşamasında farklı besinlere ve enerji türlerine ihtiyaç vardır. Bununla birlikte sosyal alışkanlıkların değişmesi, stres ve çocukların olması da kişinin beslenme alışkanlıklarının değişmesini sağlar.

Bazı aileler evlendikten ve çocuk sahibi olduktan sonra daha sağlıklı beslenmeye başlar. Bu da kilo kontrolünün sağlanmasını kolaylaştırır. Bazılarında ise durum tam tersi olur. Yani kişinin beslenme konusunda başarılı olması için aslında aile içinde bu geleneği başlatması önemlidir.

Büyüme ve Gelişme Döneminde Beslenme

Büyüme ve gelişme döneminde beslenme enerji yönünden zengin, kilo kontrolünü sağlayacak şekilde yeterli olmalıdır. Özellikle annelerin çocukları yemek yemeye zorlamaması, tabaklarını bitirmeleri için ısrarcı olmamaları son derece önemlidir.

Ergenlik döneminde de vücudun ihtiyacı olan besinler vardır. Bu besinlerin yeterli alınmaması durumunda kişinin sağlığı olumsuz olarak etkilenebilir. Özellikle erken dönemde çocuk sahibi olan kadınlarda yetersiz beslenme söz konusu olabilir.

Orta Yaş Döneminde Beslenme

Orta yaş döneminde beslenme de son derece önemlidir. Bu dönemde sağlıksız atıştırmalıklar yerine daha sağlıklı olan ürünler tercih edilmelidir. Aslında paketlenmiş gıdalar dışındaki doğal besinlere yönelinmesi, orta yaş dönemindeki beslenme düzeninin sağlanmasını kolaylaştıracaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuklara da erken yaşta verilmesi, özellikle okul dönemindeki yönelimlerin olumsuz olmaması için önemlidir. Yaşlılık döneminde de son derece önemli olan beslenme, kişinin metabolik hastalıkları konusundaki problemlerini olumlu yönde etkileyecektir.

İlgili Haberler