Yapay Renklendiriciler Çocukların Zeka Gelişimini Olumsuz Yönde Etkiliyor

Nörolog Doç Dr. Hatice Balaban, yapay renklendiricilerin çocukların zeka gelişimini olumsuz şekilde etkilediğini söyledi. Bu tür yapay renklendirici içeren yiyecekler, çocuklarda ki zeka gelişimini 7 ila 10 puan arasında düşürmeye neden oluyor
Yapay Renklendiriciler Çocukların Zeka Gelişimini Olumsuz Yönde Etkiliyor

Nörolog Doç Dr. Hatice Balaban, çocuklar için yapay renklendiricilerin oldukça olumsuz olduğunu söyledi. Tüketmiş oldukları bu gıdalar, zekayı etkilemeye neden oluyor. Bu tür beslenmeler, sağlıksız beslenme içerisinde yer alıyor. Bu nedenle ebeveynlerin yapay renklendiricilerden çocuklarını uzat tutmaları gerekiyor. Sağlıksız beslenme denilince iğçine girenler içerisinde yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucu madde kullanımı yer alıyor.  En güçlü kanıtlar arasında zeka geriliğini başlatıyor olması denilebilir. Kimyasal maddeler direk olarak beyin hücreleri üzerinde toksit etkileri yaratmaya neden oluyor. Vücudun antioksidan dengesinin bozulmasına yol açıyor.  Hücrelerin fonksiyon bozuluğuna uğramasına neden oluyor. Bu yüzden yapay renklendiricilerden mutlaka uzak durmanız gerekiyor.

Depresyona Sebebiyet Verebilir

Balaban, yapay renklendiricilerin depresyona da neden olduğunu söyledi. Çocuklarda bu tür sağlıksız besinler direk olarak depresyonun oluşmasına neden oluyor. Dikkat eksikliğinin daha fazla ortaya çıkmasına neden oluyor. Çevresel koşullarda ortaya çıkınca daqha olumsuz bir sürecin başlamasına neden olacaktır. Depresyon sorunu varsa çocuğun doğal olarak öğrenme sürecinde bozulmalar meydana gelecektir. Yapay renklendiricilerin bir başka yaratmış olduğu sorunlardan birisi de alerjik reaksiyonları tetikliyor olması denebilir. Aynı zamanda bu durum koruyucu maddeler içinde geçerli olduğu söylenebilir. Alerjinin daha fazla artmaya başlaması, aşırı kilo alımının görülmesi, vücudun dengesinin bozulmaya başlanması en sık rastlanacak sorunlardan birisi olacak.  Gıdaların bu yüzden doğal yoldan alınması daha doğru olacaktır.  Protein ve minerallerin dengeli şekilde alınması gerekir.

Zeka Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Çocuğunuza yeterli şekilde sevgi ve ilgiyi göstermeniz, zekanın daha düzgün şekilde gelişmesine neden olacaktır. Bu yüzden çocuğunuza daha çok huzurlu bir ortam yaratmaya çalışınız.  Çocukların severek tükettiği besinler içerisinde cips yer alıyor.  Çocuklarda zeka gelişimine neden olan faktörler arasında demir eksikliği de yer alıyor. Bu yüzden çocuklarda görülen demir eksikliğinin giderilmesi gerekir.