Yanık, yara ve antidepresan için sarı kantaron mucizesi!

Son zamanların en şifalı bitkileri arasında yerini alan kantaron yaraların, mide ağrılarının ve antidepresanın tedavisi için kullanılıyor. Ancak şifalı bir bitki olmasına rağmen mutlaka kontrollü ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.
Yanık, yara ve antidepresan için sarı kantaron mucizesi!

MUĞLA (İHA) - Mayıs ve Haziran ayları arasında doğada ortaya çıkan sarı kantaronların yağ olarak üretilmesi de ortalama 2 ayı buluyor. Zeytinyağı ile karıştırılan kantaronlar 60-70 gün boyunca karanlık bir odada bekletilen kantaron yağının pek çok rahatsızlıklara şifa olduğu biliniyor.

Konuya ilişkin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir, kantaron hakkında önemli bilgiler verdi. Yaraların iyileşmesinde kullanılan kantaron yağının Roma Döneminde “İsa’nın Kanı” olarak isimlendirildiğini söyledi.

aw212999-01.jpg

EN ŞİFALI BİTKİ

Kantaronun bütün dünyada ihracı yapılan, en çok alınıp-satılan bitki olduğunu belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazan Apaydın Demir, “Kantaron bütün zamanların en şifalı bitkisidir desek bu kesinlikle abartılı olmayacak. Gündemde çok sayıda tıbbi aromatik bitki var. Bu bitkiler son yıllarda popülerlik kazandı. Ama Kantaronu bambaşka bir yere koyuyoruz. Bütün dünyada ihracatı yapılan, en çok alınıp satılan bitkiler listesinin birinci sırasında. Bizim de Kantaron ile ilgili çalışmalarımız var. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak. Mide ağrılarımız için, yaralarımız için daha ilerleyen yıllarda saçlarımızın bakımı için biz kendi doğup büyüdüğümüz şehirde Kantaron yağını hep kullandım ve biliyordum. Ama son yıllarda popülerlik kazanınca daha başka bir yere geldi Kantaron bitkisi. Daha tanınır ve bilinir oldu. Hatta ülkemize özgü bazı bölgelerde endemik türlerinin de olduğu biliniyor. Muğla geneline baktığımızda şu anda zaten Kantaron mevsimi. Her yerde çok miktarda Kantaron var ve doğal ortamda yetişiyor” dedi.

KULLANIM MİKTARINA DİKKAT'

Kantaron yağının yanık, yara ve antidepresan tedavisinde kullanıldığını ifade eden uzman isim kullanım miktarının mutlaka doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini ifade etti. İyi bir yara kapatıcı ve yanı tedavisi ilacı olmasına rağmen kullanımının 12-20 günü geçmemesi gerektiği belirtildi.

NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır. Kullanım öncesi mutlaka doktora danışmanız önerilmektedir.