Vücuttaki Morluklar Nasıl Geçer?

Basit yüzeysel hasarlar sonucu vücutta oluşan morlukların tedavisi sağlık yazılarının içinde yer alıyor. Çürük de denilen morluklar çoğu zaman darbeler sonucu oluşuyor, kendi kendine geçiyor ve nadiren ciddi hastalık belirtisi arasında yer alıyor.
Vücuttaki Morluklar Nasıl Geçer?
Darbe sonucu derinin altındaki kılcal damarlar yırtılabilir ve hasar görülebilir. Bunun sonucunda kan derinin altındaki dokulara sızar ve dokunun rengi siyaha veya maviye döner şeklinde yapılan açıklamalar morlukların nedenini ortaya koyuyor. İlk başta kırmızı olan çürüğün rengi de gün geçtikçe mora döner. Bir hafta kadarlık bir süreden sonra morluğun rengi açılmaya başlar. Kırmızı kan hücrelerinin taşınmasıyla morluğun rengi sarıya veya kahverengiye doğru değişir, sonra zamanla deri normal rengini alır. Bu yüzden vücutta morluk tedavisi basit vakalarda sorun teşkil etmez.

 

Morluğa Karşı Yapılabilecekler
İlk günlerde morluğun üzerine buz koymak iltihaplanmayı ve şişmeyi önlemek açısından yararlı olacaktır. Eğer çürük kol veya bacak gibi kaldırılabilir uzuvlarda oluşmuşsa kan dolaşımının azalmasını sağlamak için bölgeyi kalp seviyesinden yukarı kaldırmak da işe yarayabilir. (Elinizi kestiğiniz zamanda aynı çareyi öğütleyebiliriz.) Hafif hareketlerle morluğun üzerine masaj yapmak ve o kısmı güneş ışığına çıkarmak da alınacak basit tedbirler arasındadır. Küçük dairesel hareketlerle yapılan masaj vücudun kendini onarmasına yardımcı olur. Güneş ışığı da morluğu sarıya dönüştüren bilirubin maddesini çözmeye yardım eder ve iyileşmeyi hızlandırır. Evde olan maddelerle de basit morluk tedavisi uygulanabilir. Örneğin sirke sürmek, iyice ezilmiş maydanozu sürmek, ince bir tabak halinde tuz koymak, yeni kesilmiş soğan sürmek eskiden beri morlukların iyileşmesi için yapılanlar arasındadır. Zencefil de sürülebilir, böylece iltihaplanmanın önüne geçilecektir.
Fakat oluşan darbeden sonraki ilk yarım saat içinde oluşan morluk şişmeye başlar ve ağrılara neden olursa o zaman durum farklılaşır. Burkulma veya kırılma söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak yapılması gereken ilk iş olacaktır.

 

Günlük hayatta herkesin bir tarafı morarabilir. Önemli olan ilk yarım saatlik süreci dikkatli takip etmektir. Sorun yoksa vücut zaten kendi kendini iyileştirme sürecini başlatacaktır.