Vücudun Gizli Tehlikesi Şah Damar Tıkanıklığı

Vücudun gizli tehlikelerinden biri olarak şah damar tıkanıklığı ön plana çıkıyor. Şah damarları, son derece önemli bir işleve sahiptir.
Vücudun Gizli Tehlikesi Şah Damar Tıkanıklığı

Öyle ki beyne oksijenin direk olarak ulaşmasını sağlayan bir işevi bulunuyor. Kan dolaşımı, şah damar sayesinde düzenli olarak gerçekleşmektedir. Vücudumuzda var olan damarlarımızda olacağı gibi şah damarda da sertlik durumu söz konusu olabilir. Damar sertliği ise çeşitli vukatların meydana gelmesine neden olacak riskli durumları içerir. Damarda oluşacak sertlik, tıkanma ve daralmaya sebebiyet verebilmektedir. Damar tıkanıklıkları,  yağ ve kireç gibi oluşumlara bağlı olarak görülse de hedefte olan organ beyin olduğundan dolayı tehlike barındırıyor.

Şah damar tıkanıklığı, genetik ya da ailesel faktörlere bağlı olarak bireyde ortaya çıkabilir. Şah damar tıkanıklığının meydana gelmesinin en temel sebeplerinden birisi de sigara kullanımı ve aşırı hareketsizlik denilebilir. Şah damarı tetikleyen bir diğer önemli faktörlerden birisi ise hipertansiyon ve şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden bireylerin hipertansiyon ve şeker hastalığı  konusunda da son derece dikkatli olması gerekir.

Şah Damar Tıkanıklığı Yavaş İlerler

Şah damar tıkanıklığının en belirgin özelliğinden birisi de yavaş ilerliyor olması denilebilir. Hemen kendisini belli etmez ve sinsice ilerler. Oturan ya da kişilerde çoğunlukla görülebilecek bayılma, sendeleme ya da baş dönmesi şah damar tıkanıklığının belirtilerinden biri olarak biliniyor. Aynı zamanda konuşma bozukluğu gibi problemlerinde ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu sayede hasta, hastalığı boyunca konuşmada güçlük çekmiş oluyor. Bir diğer vakalardan birisi de unutkanlık oluyor. Şah damar tıkanıklığı riskiyle karşı karşıya olup olmadığınızı unutkanlıkla anlayabilirsiniz. Bazı hastalarda ise geçici felç durumları yaşanabiliyor. Kalıcı felç durumlarına kadaqr sürükleyebilecek ciddi tehlikeleri içeriyor. Bu tür sağlık sorunları ne yazık ki çok fazla önemsenmiyor. Fakat daha ciddi boyutlara ulaşabilme durumu olacağı unutulmamalıdır. Özellikle şah damar tıkanıklığıyla mücadele de erken tanı hayati önem taşıyor. Hastalığın ilerleyerek daha ciddi riskleri açığa çıkarmaması adına üzerinde önemle durulmalıdır.

Şah Damar Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılıyor?

Şah damar tıkanıklığı çoğu zaman şeker düşüklüğü  yahut tansiyon düşüklüğü gibi şikayetler sonucunda öğreniliyor. Böyle durumda uzman cerrahtan alacağınız destekle birlikte hastalığın durdurulmasını sağlamanız daha mümkün olacaktır. Eğer ki şah damar tıkanıklığından şüphe etmeye başladıysanız o zaman ilk yapılması gereken adımlardan birisi de  renkli doppler ultrasonografi olmalıdır. Bu işlemin yanı sıra kesin bir tanının ortaya konulabilmesi için ilaçlı tomografi veya anjiografi yapılmalıdır. Tanı konulduğu zaman risk sanıldığı kadar büyük değilse, ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Fakat beklenenden daha büyük risk varsa o zaman  girişimsel tedavi yöntemleri ve ameliyat mutlak surette olması gerekecektir.