Vaka sayısı patladı 65 yaş üstüne maske zorunluluğu açıklandı! Şart oldu aman dikkat

Türkiye bir kere daha koronavirüs kabusunu yaşamaya devam ederken hastanelerin yoğun bakım doluluk oranında rekor artış yaşandı. Vaka sayısı patladı korkulan oldu.
Vaka sayısı patladı 65 yaş üstüne maske zorunluluğu açıklandı! Şart oldu aman dikkat

Vaka sayısı patladı 65 yaş üstüne maske zorunluluğu açıklandı! Şart oldu aman dikkat - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmış olduğu son dakika açıklaması ile son dönemde artış yaşanan yeni salgın hakkında resmi verileri paylaşmış, hastanelerin yoğun bakımlarında yaşanan yükselişe dikkat çekerek uyarılarda bulunmuştu.

2023 senesinin aynı dönemine oranla Türkiye'de hastanelerin yoğun bakım doluluk oranlarında artış yaşandığını belirten Bakan Koca İstanbul'da doluluk oranının 72 olan Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 83 seviyesine ulaştığı ifade edilmişti. Salgın sonrasında gözler bir kere daha pandemi yasaklarına dönmüştü.

65 YAŞ ÜSTÜNE MASKE UYARISI GELDİ! BURALARDA MUTLAKA TAKILMASI ŞART

Konu hakkında açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener "Enfeksiyonlar Türkiye'ye geç giriş yaptı. Mart ayının sonuna kadar hatta bahar aylarının başına kadar dahi devam edebilir. Son zamanlarda en fazla duyduğumuz şikayet, özellikle okul çağındaki çocuklarda ve 65 yaş üstünde, üst solunum yolu enfeksiyonlarını atlatmalarına rağmen geçmeyen ve devam eden inatçı öksürükler.

Özellikle 65 yaş üstü için de dikkat etmek gerekiyor. Bu hastalarda erken antibiyotik tedavisinin başlanması önemli. 3 günden daha uzun süre devam eden ateş varsa hastalar; çocuk olsun, okul çağında olsun, 65 yaş üstü olsun bir türlü iyileşemiyorsa, antibiyotik tedavisine başlamak için çekinmesin, hekime başvursun.

PANDEMİ YASAKLARI GERİ GELECEK Mİ, MASKE ZORUNLULUĞU VAR MI?

Bu hastalarda viral enfeksiyonlar ağır seyrediyor ve hastaneye yatış, yoğun bakıma gidiş yolu daha kısa oluyor. Bu yaş grubundaki kişiler kapalı alana girerken, otobüse binerken, metrobüse binerken, asansöre binerken, 12-14 metrekareden daha dar bir alanda 3-4 kişiden daha fazla oturacaklarsa mutlaka maske takmaları gerekiyor. Evde oturdukları odayı mutlaka günde en az 2 kere; bir sabah bir akşam olmak üzere havalandırmaları gerekiyor. Onlar için maske şart.” dedi.

65 yaş kişilerin toplu ulaşım araçlarında ve kalabalık ortamlarda mutlaka maske takmaları gerektiğini ifade eden Prof. Şener salgının yayıldığını belirtti. Şu anda pandemi yasaklarının geri gelmesi gibi bir durumun ise bulunmadığı ifade edildi.