Uzman doktor hafife almayın diye uyardı! Yeni grip salgını HORTLADI herkes TEDBİRLİ olsun

Grip salgını konusunda uzmanlardan peş peşe uyarı gelirken koronavirüs, domuz gribi ve kuş gribi hastalıklarının devam ettiği uyarısı yapıldı.
Uzman doktor hafife almayın diye uyardı! Yeni grip salgını HORTLADI herkes TEDBİRLİ olsun

Uzman doktor hafife almayın diye uyardı! Yeni grip salgını HORTLADI herkes TEDBİRLİ olsun - Tüm dünyada kış mevsiminin gelmesi ile salgın hastalıklar bir kere daha gündeme gelirken uzman doktorlar bu kış grip hastalığı için peş peşe uyarılarda bulundu.

Son dönemde görülme sıklığı artan grip salgını nedeniyle doktorlar alarm durumuna geçerken vatandaşa ise hastalığı hafife almayın uyarısı yapıldı. Konu hakkında bir açıklamada Uzm. Dr. Necdet Yetim tarafından yapılırken Yetim vatandaşları "gribi hafifa almayın" diyerek uyardı. İşte grip salgınına karşı alabileceğiniz tedbirler..

BU KIŞ GRİP SALGINI ERKEN BAŞLADI, HERKES TEDBİRLİ OLSUN!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, okulların açılmasının, mevsim itibariyle daha fazla kapalı ortamlarda bulunmanın önemli bir bulaşı ortamı hazırladığı enfeksiyon hastalıkları hakkında bilgi verdi. Viral enfeksiyonların en önemlisinin grip adı verilen enfeksiyon olduğunu kaydeden Dr. Yetim, şunları söyledi: “Viral infeksiyonlara örnek olarak çiçek, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, hepatitler, kuduz ve tabi ki AIDS sayılabilir.

Virüsler, bedenimize başka bir hastadan bulaşarak ya da aşı ile girerler. Grip yapan birçok çeşit virüs vardır ve zaman içinde yeni tipler meydana gelmektedir. Bu nedenle bir virüsle grip olan kişi, bir süre sonra başka tip bir virüsle yeniden grip olabilir, önceki virüslere karşı üretilen aşılar yeni oluşan tiplere karşı etkisiz olduğu için grip aşılarının koruma süresi kısadır, ortalama 1 yıldır. O nedenle gripten korunmak için her yıl aşı yaptırmak gerekir.” dedi.

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Dr. Yetim son yıllarda kuş gribi, domuz gribi, Covid-19 salgınlarının olduğunu, bu tip griplerin çok bulaşıcı ve daha şiddetli olma eğiliminde olduklarını vurguladı. Grip hastalığının genellikle sonbaharda başlayıp kış aylarında zirve yaptığını, ilkbaharda azalan bir seyir gösterdiğini kaydeden Dr. Yetim, salgınlar konusunda da şu bilgileri verdi: “Salgınlar genellikle 1-2 aylık devreler halinde olur. Salgınlarda toplumun yüzde 10-20'si, şiddetli olanlarda yüzde 30-40'ı etkilenir.

Doğal olarak okullar, kalabalık iş yerleri ve kapalı ortamlarda bulaşma riski yüksektir. Hastaların solunum yollarında üreyen virüsler solunum, öksürük, aksırık ile damlacık yoluyla dışarı atılır ve havaya karışırlar, virüslü havanın solunmasıyla ya da salgıların direkt teması ile başkasına bulaşırlar. Salgılarla kirlenmiş eşyalarda ya da ortamlarda bulunan virüsler ortalama 8 saat canlı kalabilirler" diyerek salgından korunmak isteyen kişilerin mutlaka hijyene dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.