Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Sarcoptes scabiei von hominis adındaki akarın oluşturmuş olduğu bir cilt hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Genellikle kişinin kaşıntı ile birlikte ciltte döküntüler yaşadığı rahatsızlık sonbahar ve kış aylarında daha çok seyir göstermektedir.
Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?
Bu hastalık bulaşıcı olduğu için dünyanın birçok yerinde görülebilmektedir. Bu akar ciltte tüneller açarak ilerlemesi ciltte aşırı derecede kaşıntı olmasına neden olmaktadır. Uyuz hastalığı geceleri daha çok kaşıntı göstererek vücutta gözle görülür büyüklükte yaraların oluşmasına neden olmaktadır. Uyuz hastalığı kişilerin hijyenik olması ile alakalı bir durum değildir. Bakımevi ve askeri kışla şeklinde daha birçok toplu alanda uyuz hastalığı çokça görülebilmektedir. Evcil hayvanlardan uyuz hastalığının bulaşma riski çok büyüktür. Fakat hayvanlardaki uyuz genellikle İnsan vücudunda çok uzun süre yaşayamadığı için rahatsızlığı kısa sürmektedir. Fakat uyuz tedavi edilmediği takdirde kendi kendine düzelme gösteren bir hastalık değildir.

Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuz böceğinin vücutta tünel açarak ilerleyip kaşıntı oluşturan bir deri hastalığıdır. Genellikle bu kaşıntılara neden olan böcekler çok küçük yapıda oldukları için gözle görülmeleri neredeyse imkânsızdır. Bu böceklerin yaşama süresi 4 ve 8 haftadır. Fakat deride açmış oldukları tünellerde bırakmış oldukları yumurtada yeni böcekler çıkarak uyuz hastalığının devam ettirmektedirler. Uyuz hastalığı olan kişilerin genellikle parmaklarının araları, bilekleri, dirsekleri, göbek çevresi ve koltuk altları çok fazla kaşınarak yaralar oluşmasına neden olmaktadır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Uyuz hastalığı çok kolay bir şekilde başka kişilere bulaşabilmektedir. En çok görüldüğü zamanlar genellikle sonbahar ve kış aylarıdır. Toplu yaşam alanlarında uyuz hastalığının bulaşma riski daha çoktur. Uyuz hastalığına neden olan böcekler vücudunda dışında bir 2 gün kadar yaşama şansına sahip oldukları için kişilerin yatakları ya da diğer kullanım alanlarından kaynaklı olarak karşı tarafın vücuduna geçerek yaylım gösterebilmektedirler. Uyuz hastalığı herhangi bir yaş grubuna değil bütün yaş gruplarına kapsamaktadır.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
• Geceleri kaşıntıların şiddetlenmesi.
• Parmak aralarında uzun gri ya da beyaza yakın renkli çizgilerin oluşması.
• Sıcak su ile banyo yapıldığında ya da sıcak bir ortama girildiği zaman kaşıntının artması.
• Ciltte lezyonların oluşması.
• Kaşıntı ve bu kaşıntının ardından getirdiği döküntü ve yaralanmalar.

Crusted Kabuklu Uyuz Nedir?
Bu uyuz genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebek yaşlı ya da diğer hasta kişilerin derilerinde görülmektedir. Uyuz hastalığı genellikle yüz bölgesinde kendini gösterebilmektedir. Fakat bu uyuz çeşidi ayak tabanlarında hatta yüzde de görülebilmektedir.

Uyuz Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur?
Uyuz hastalığının belirtileri çok net olsa da bazı doktorlar deriden örnek olarak laboratuvara göndererek test yapabilmektedir. Fakat tedbir amaçlı olarak muayene sonrasında kişilerin belirli süreçlerde tekrar muayeneye gelmesi istenebilmektedir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Cildiyeci doktorun tanı koymasından sonra yazmış olduğu krem ve losyonlar ile tedavi kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Cildin tamamına sürülen bu losyonlar kısa süre içinde bütün hastalığına neden olan böceklerin öldürerek vücuttan arındırılmasına yardımcı olmaktadır. Bu tedavi genellikle 1 hafta sürmektedir.

Uyuz Hastalığından Nasıl Korunulur?
Kişilerle tensel olarak temastan kaçınmak en iyi öneridir. Uyuz hastalıklarında atlattıktan sonra kişilerin yaşam alanlarının tamamına dezenfekte etmelerinde büyük yarar bulunacaktır. Temas edilen bütün bölgelerin çamaşır suyu ve sıcak suyla temiz bir şekilde yıkanması gerekmektedir.