Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesi için KBB uzmanı tarafından nöroloji uzmanına yönlendirilebilir. Bu durum kişi de uyku bozuklu tespit edilmektedir.
Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesi rahatsızlığı olan kişiler tedavi görmek zorundadır. Bunun için gidilmesi gereken Kulak-Burun ve Boğaz bölümüne başvuru yapılmalıdır. Uyku esnasında horlama, şiddetli göğüs ağrısı ve uykuda nefes alamama gibi durumlar KBB bölümüne gidilmelidir. Eğer KBB uzmanı uyku apnesinden şüphelenir ise hasta bir uyku bozukluğu uzmanı veya uyku laboratuvarına yönlendirilmektedir. Bu rahatsızlığın kişide olup olmadığından emin olmak için uzman bir hekime giderek muayene edilmelidir.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyku sırasında, damak, dil ve boyun bölgesi dokularının sarkıp soluk borusuna giden yolu 10 saniye tıkamaktadır. Aynı zamanda uzun süreli solunum durması da uyku apnesi olarak sayılmaktadır. Bu durumda muhakkak uzman bir hekimden tedavi görülmelidir. Uyku apnesi rahatsızlıkları saatte30-40 kez soluk alamama olabilir. Bu sebeple hastalık tedavi edilmez ise ölümcül olabilir. Ülkemiz de uyku apnesi olan ve fark etmeyen pek çok insan bulunuyor.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Uyku apnesi rahatsızlığınızın olup olmadığını uyku testi yaptırarak öğrenebilirsiniz. Eğer horlama, uykuda nefes tıkanıklığı ve uyku alamama gibi rahatsızlıklar var ise uyku apnesi olma ihtimaliniz çok yüksektir. Bu durumda uyku testi yaptırmanız gerekmektedir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Uyku Apnesini Tespit Edebilir Mi?

Kişide uyku apnesinden ilk şüphelenen bölüm KBB’dir. Horlama, göğüs ağrısı ve uykusu esnasında nefes alamama gibi sorunlar var ise KBB uzmanı uyku apnesi olup olmadığını anlamaktadır. Bunun için sizi uyku bozuklukları uzmanına yönlendirmektedir.

Nöroloji Uzmanı Uyku Apnesini Tespit Edebilir Mi?

Uykuda nefes tıkanıklığı, horlama gibi şikâyeti olan kişiler ilk önce KBB’ye gider. KBB uzmanı Nöroloji uzmanına yönlendirebilir. Çünkü nöroloji uzmanı uyku apnesi rahatsızlığı tespit eder ve gerekli tedaviyi uygular.

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apnesi olan kişiler de tedavi metodu değişkenlik göstermektedir. En çok tercih edilen ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan %95 oranında başarı oranı gösteren horlama protezi metodu kullanılmaktadır.