Uşak’ta “Diyabet Dostu Okul Projesi” protokolü imzalandı

Uşak’ta okul çağındaki insülin bağımlısı diyabetik öğrencilerin tedavilerinde karşılaşılabilecek sıkıntıların önüne geçebilmek amacıyla "Diyabet Dostu Okul Projesi" hazırlandı. Uşak Valilik Toplantı salonunda projenin protokol imza töreni düzenlendi.
Uşak’ta “Diyabet Dostu Okul Projesi” protokolü imzalandı

İlimizde doğuştan diyabetik okul öncesi, ilk ve ortaokul öğrencisi 75 çocuk için hazırlanan projenin 3 yıl süreceği, proje koordinatörlüğünü; İl sağlık Ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin yapacağı, finansörlüğünü de Uşak Seramik Yönetim Kurulu Başkanı D. T.’nin üstlendiği açıklandı.

“SAĞLIKLI BİR GELECEK HERKESİN HAKKI”

İmza töreni öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Uşak Valisi Funda Kocabıyık şunları söyledi:

“Diyabet; artık çocukluk döneminde de görülmeye başlanan kronik bir rahatsızlıktır. Tip 1 olarakadlandırılan diyabetli çocuklarımızı maalesef sabah uyanmalarıyla birlikte bazı zorluklar bekliyor.

Bu bilinçle kıymetli yavrularımızın yaşam kalitelerini artırmak adına “Diyabeti (Y)aşıyorum, Diyabet Dostu Okul ” projesini hayata geçiriyoruz.

Bu projeyle; diyabetin etkilerini en aza indirerek çocuklarımızın başta eğitimlerinin kesintiye uğramaması en önemlisi de dünyalara bedel gülüşlerinin yüzlerinden eksik olmamasını istiyoruz. Tüm çocuklarımızın yaşama sevinçlerinin daha da artması için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Çocuklarımızın, diyabetle barışık bir yaşam sürmesi için aileleri gibi bizler de onlara destek vermeli, onların yanında olmalıyız. Okul yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin de okullarında öğrenim gören diyabetli öğrencileri bilmeleri ve onların tip1 Diyabet olduğunun farkında olmaları çok önemli.

Başta İnsülin kontrolü olmak üzere çocuklarımızın gün içerisinde ara öğün almaları vehipoglisemi durumunda yapılması gerekenler gibi hususlarda eğitimcilerimizin donanımlı olması gerektiği inancındayız. Tüm bunlar için iyi bir iletişim ve işbirliği çok önemli.

“Sağlıklı bir gelecek herkesin hakkı” diyerek Tip 1 Diyabet ile ilgili “Diyabeti (Y)aşıyorum, Diyabet Dostu Okul ” projesini başlatmaktan duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum.  Bu projeyle; temel eğitimde öğrenim gören (okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencisi) diyabetli çocuklarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla; diyabet güçlüğü yaşayan her çocuğumuzun şeker ölçümünü kendisinin yapabilmesi için dijital sensörlü kan şekeri ölçüm cihazlarının temin edilmesini sağladık.

“ÇOCUKLAR ACI ÇEKMEDEN ÖLÇÜM YAPILACAK”

Bu ölçüm cihazları ile çocuklarımızın ders esnasında, oyun sırasında ve geceleri uykuları bölünmeden en önemlisi de acı çekmeden ölçümleri yapılacak.  Sağlayacağı faydayla umarım ki yaşamları bundan sonra daha neşeli, mutlu ve huzurlu olacak.

Ayrıca projemizin önemli bir alanını oluşturan “Diyabet Dostu Okul” kavramı ile diyabetli öğrencilerimizin bulunduğu okullara çocuklarımızın ilaçlarının muhafaza edilmesi için soğutucu temin ederek öğrencilerimizin düzenli ara öğün almalarını sağlayacağız. Bununla birlikte, okullarımızda öğretmen, öğrenci ve velilerimize psikolojik danışma ve rehberlik servisleri yoluyla eğitimler vererek Tip 1 Diyabet hususunda toplumsal farkındalığı yükseltmeyi hedefliyoruz.

Huzurlarınızda; ilimizde diyabetli çocuklarımız için yapılan bu değerli çalışmaya finansman desteği veren, Diyabet Dostu Okullarımızın temelini birlikte attığımız hayırsever Uşak Seramik Yönetim Kurulu Başkanı D. T. beyi de hassasiyetlerinden ve bu anlamlı projeye desteklerinden dolayı kutluyor kendilerine teşekkür ediyorum.

Bu vesile ile tüm öğrencilerimize sağlıklı, mutlu ve başarılı günler diliyorum.”

İmza törenine; Vali Funda Kocabıyık, 23. Dönem AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, Uşak Seramik Yönetim Kurulu Başkanı D.T., Uşak Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin ev Uşak Sağlık Müdürü Sedat Kavas katıldı.

(SALİH KILINÇ / HABER)