Uşak’ta Cerrahi ve Mikro Müdahalelerde Yeni Bir Dönem

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi büyük üniversitelerin tıp fakülteleri ile yarışır hale geldi.
Uşak’ta Cerrahi ve Mikro Müdahalelerde Yeni Bir Dönem

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen,  Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Avni Ünal tarafından Cerrahi Mikroskopla ilk kulak burun boğaz ameliyatı,  Kalp ve Damar Cerahhi Op. Dr. Aydın Koç tarafından yine Uşak’ta ilk kez gerçekleştirilen Aort disseksiyonu (Aort damarı yırtılması) ameliyatı ve son olarak da Op. Dr. Yavuz Selim Aydın tarafından  gerçekleştirilen mikroskop yardımıyla ilk Lomber Disk Hernisi ameliyatı, kentimizde sağlık alanında bir çok ilklere imza atılmasına neden oldu.

UŞAKLILAR PARA VE ZAMAN HARCAMAKTAN KURTULDU

Daha önce Uşak’ta yapılması mümkün olmayan bu tür ameliyatların Uşak  Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarı ile gerçekleştirilmesi Uşak halkını da sevindirdi. Bu ameliyatları olabilmek için işi gücü bırakarak il dışına gitmesi ve fazladan maddi harcama yapması büyük sıkıntı yaratıyordu.

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde en son teknoloji ile üretilmiş bu cihazların yardımı ile yapılan ameliyatlar, zaman ve para tasarrufu sağladığı gibi hastaların kısa sürede şifa bularak günlük hayata dönme sürecini de kıaslaştırıyor.

Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Aydın Koç aort damarı yırtılması ameliyatını anlattı                                                                                                                                                          

“Aort damarı, vücudun en önemli kalpten direkt çıkan ana atar damarımızdır. Büyük bir tüp şeklindedir ve göğüs boşluğunda aşağıya doğru ilerler. Güçlü ve dayanıklı bir damardır. Buna rağmen Aort yırtılabilir. Türkiye’de her yıl yaklaşık 350 kişi aort yırtığı yaşıyor. Yüksek tansiyona bağlı damar iç basıncının artması, damar sertliği ve ani gelişen travmalar (trafik kazası vs) aort yırtığının en önemli sebepleridir. Yırtılması ölümcüldür. Erkeklerde iki kat fazla görülen bu hastalığa genellikle 60-80 yaş aralığında kişilerde rastlanır. Aort yırtılmasının en önemli belirtisi ani gelişen sırt ve göğüs ağrısıdır. Ağrı öylesine şiddetlidir ki hastalar, iç organlarının yırtıldığı hissine kapıldıklarını ifade ederler. Tedavisi acildir. Tarihte ilk olarak 1760 da İngiltere Kralı 2. George’un otopsisinde görülen ve hatta Albert Einstain’da ölümüne neden olan bu yırtık, ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Sınıflamasını yapan kendiside dünyanın en yaşlı bu aort ameliyatı olan kişisi ünlü kalp cerrahı DeBakeydir. 97 yaşında aort damarı yırtılan DeBakey ameliyat olmak istememiş. Fakat şuuru kapandıktan sonra ekibi ameliyat etmeye karar vermiş ve ameliyat olmuştur. Sonuçta yaşadı ama belden aşağısı felç kalarak hayatının geri kalanını tekerlekli sandalyede geçirdi. Bu tip komplikasyonlar hatta ciddi bir ölüm riski bu ameliyatın doğasında var. Kalp cerrahisinin önemli ve mortal acillerinden birisidir aort yırtığı. Bizim hastamız da 32 yaşında bir erkek hasta olup hastalığını bildiği halde 2 yıldır doktora gitmeyerek takipsiz kalmış ve ani başlayıp geçmeyen sırt ve göğüs ağrısı şikayeti ile hastanemize müracaatı ile 2 saat içinde ameliyata alınmıştır. 2 gün yoğun bakımda kalmış tamamen düzelerek 4 gündür servisimizde genel bakım için tutularak taburcu olur hale gelmiştir. Hastanemiz kalp nakli dahil her türlü kalp ameliyatını yapacak kapasiteye sahip bölgenin en iyi kalp cerrahisi merkezidir.

”HASTANEMİZDE MİKROCERRAHİ AMELİYATLARINA BAŞLANDI”

Uşak Eğitim Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği mevcut envanterine eklenen cerrahi mikroskop sayesinde gelişmiş donanım ve teknik alt yapı özelliği kazanması sağlanmış olup envantere eklenen cerrahi mikroskopla mikrocerrahi ameliyatlarına başlandı. Envantere eklenen mikroskop yardımıyla ilk Lomber Disk Hernisi ameliyatı Op. Dr. Yavuz Selim Aydın tarafından  gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Op. Dr. Yavuz Selim Aydın; “Hali hazırda ilimizde Uşak Eğitim Araştırma Hastanesinde uygulanan Lomber Disk Hernisi ameliyatlarının cerrahi mikroskop sayesinde mikrocerrahi tekniği uygulanmasına imkan sağlanmış olup, İlimizde mikrocerrahi tekniğiyle fıtık ameliyatlarının yapılabilmesinin önü açılmış oldu.

Servikal disk hernisi (boyun fıtığı), omurga kırıkları, torakal ve lomber disk hernisi (sırt ve bel fırıkları), beyin tümörleri, konjenital malformasyonlar (doğumsal hastalıklar), omurga tümörleri, spondilolistezis (bel kayması) ameliyatlarının hastanemizde yapılabilmesi açısından teknik altyapı ve donanımın sağlanması ve Uşak İline kazandırılmasına katkısı olan ve desteklerini esirgemeyen Hastane Yönetimi ve İl Sağlık Müdürümüze teşekkürlerimi sunarım” dedi.