Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden açıklama! Afetlerden korunma ve böbrek sağlığı

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Katkı Komisyonu, toplumun sağlığı açısından önem arz eden konularla ilgili olarak bir yazı yayımladı.
Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden açıklama! Afetlerden korunma ve böbrek sağlığı

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden açıklama! Afetlerden korunma ve böbrek sağlığı - Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zelal Adıbelli, '9 Mart Dünya Böbrek Günü' ile ilgili bir yazı yayımladı. 

AFETLERDEN KORUNMA VE BÖBREK SAĞLIĞI 

Dünya Böbrek Günü'ne ilişkin bir bilgi paylaşan Doç. Dr. Adıbelli, 2006 yılından beri her yıl mart aynın ikinci perşembe gününde kutlanan ve böbreklerin önemi konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan küresel bir kampanya olan ''Dünya Böbrek Günü 9 Mart 2023 tarihinde kutlanacaktır. Pandemi, doğal veya doğal olmayan afetlere hazır olunması ve herkese sağlık hizmetlerinin ulaştırılabilmesi amacıyla bu senenin temas 'Beklenmedik durumlara hazırlıklı olun, savunmasızları destekleyin' olarak belirlenmiştir.'' ifadelerine yer verdi. Kronik böbrek hastalığı (KBH) ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Adıbelli, söz konusu rahatsızlığın böbreklerin olması gerektiği gibi çalışmadığı ilerleyici kaybı ile seyreden aylar ve yıllarca süren bir hastalık olduğuna değindi. KBH'nın tedavisine değinen Do. Dr. Adıbelli, ''Kronik böbrek hastalığının düzelmesini sağlayacak bir tedavi yoktur, ancak tedavi semptomları hafifletmeye ve kötüleşmesini durdurmaya yardımcı olabilir.'' diyerek ana tedavi yöntemlerine değindi. Bu kapsamda ele aldığı yazıda yaşam tarzı değişiklikleri egzersiz, kilo verme, tuzsuz diyet, sigara bırakma gibi alışkanlıkların edinilmesi gerektiğine değinerek ''Diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi ilgili sorunları kontrol etmek için ilaç tedavilerinin uygulanması faydalıdır.'' ifadelerine yer verdi. Aspirin, reçetesiz ağrı kesiciler kullanırken, paketin üzerindeki talimatların izlenilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Adıbelli, uzun süre çok fazla ağrı kesici almanın böbrek hasarına yol açabileceğine dikkati çekti. Sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğine vurgu yapan do. Dr. Adıbelli, farkındalık yaratmayı amaçladıklarına değindi.

İlgili Haberler