Uşak Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas KKK konusunda piknikçileri uyardı

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas, ilkbahar ve yaz aylarının gelmesiyle ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelere karşı vatandaşları çok dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Uşak Sağlık Müdürü Dr. Sedat Kavas KKK konusunda piknikçileri uyardı

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hayvanlardan insanlara geçen öldürücü viral bir enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkat çeken Kavas, “Ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırgınlık, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerle başlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetler de görülebilir. Daha sonra bu belirtilere vücudun muhtelif yerlerinde görülen kanamalar eşlik edebilir.

Hastalıkta bulaş yollarını; enfekte kenelerin ısırması, virüslü hayvanların kesimi esnasında hayvanın kan ve dokularına temas, enfekte hastaların kan ve dokularına temas, enfekte hayvan sütü içmek olarak sayabiliriz” dedi.

Kavas, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) bulaşma riski yüksek grupları da şöyle sıraladı:

*Tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçi ve çobanlar, kasaplar

*Veteriner hekim ve teknisyenler

*Enfekte hasta ile temas eden sağlık personeli, laboratuar çalışanları

*Askerler, kamp yapanlar

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ’NDEN KORUNMADA TEMEL İLKELER

Bugün için hastalıktan korunmada kullanılabilecek etkin ve uygulanabilir bir aşı ile hastalıkta kullanılabilecek etkili bir ilâç mevcut değildir. Başta kan ürünleri kullanılmak üzere destek tedavi, tedavinin temelini oluşturmaktadır.

Hastalıktan korunmada aşağıda belirtilen uygulamalar oldukça büyük önem taşımaktadır.

• Mümkün olduğunca kenelerin olduğu alanlardan kaçınılması, bulunan kişilerin ise vücutlarını düzenli olarak kene yönünden muayene etmeleri gerekmektedir. Kene mevcut ise, çıplak el ile olmamak şartıyla kene vücuda yapıştığı yerden tutularak, koparmadan ve patlatmadan çıkartılmalıdır.

• Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, amonyak, kolonya vb.) kesinlikle dökülmemeli ve keneler sigara veya kibrit gibi fiziksel yöntemlerle uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır.

• Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, hastaya ait kan ve diğer vücut sıvılarına temas ile de bulaşabildiğinden, hastanın yakınları ile hastane çalışanlarının, gerekli korunma önlemlerini almadan (eldiven, maske vb.) hastalarla temas etmemeleri gerekmektedir.

• Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiğinde pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır. Giysiler, kenelerin vücuda ulaşamayacağı şekilde olmalıdır. Kapalı giysiler giyilmeli, sahada çizme kullanılmalıdır.

• Zaman zaman vücudun kene yönünden muayenesi, kene varsa en kısa sürede çıkarılması sağlanmalıdır. Kenenin çıkarıldığı yere antiseptik uygulanması gerekmektedir.

• Hayvanlarda bulunan kenelere yönelik olarak ilâçlarla mücadelenin zamanında yapılması,

hayvan barınaklarının, kenelerin yaşayamayacağı şekilde sıvanması, badanalanması ve ilâçlanması önemlidir.

•Hayvanlarda bulunan kenelerin elle temizlenmemesi ve kenelerin patlatılmaması gerekmektedir. Kenenin patlatılması sırasında, parmaklardaki çiziklerden veya keneye ait parçaların göze sıçraması ile de hastalığın bulaşabileceği unutulmamalıdır.

Kene ısırması durumunda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz…

Sağlıktan büyük zenginlik yoktur.”