Ülkemizde karaciğer yağlanması ciddi bir artış gösteriyor

Hem dünyada hem de ülkemizde son dönemde en çok artış gösteren rahatsızlardan biri de karaciğer yağlanmasıdır. Özellikle obezite sorununun arttığı ülkelerde bu hastalıkta da ciddi bir artış gözlemlenmektedir.
Ülkemizde karaciğer yağlanması ciddi bir artış gösteriyor

Karaciğer yağlanmasının en önemli nedeni yanlış beslenmedir. Unutmayın, karaciğer yağlanması yaşamanız için illa ki çok kilolu olmanız gerekmez! Hareketsiz bir yaşam ise diğer tetikleyicilerinden biridir. Ayrıca yoğun stres yaşayan kişilerde de sıklıkla görüldüğü gözlemlenmektedir.

Karaciğer yağlanması göz ardı etmememiz gereken sorunlar biridir ve derhal müdahale edilmelidir. Tedaviye başlandığında ve tedaviye uygun davranıldığında kısa sürede olumlu neticeler almaya başlanır. Ama tedavi edilmezse peşi sıra çok daha ciddi hastalıkları da beraberinde getirebilir.

Eğer karaciğer yağlanması artmışsa karaciğerde hem fonksiyonel hem de yapısal değişiklikler ortaya çıkar. Yağlanma organın genişlemesine neden olur. Karaciğerin genişlemesi de diğer organlara baskı yaratmasını sağlar ve diğer organlarda da çeşitli rahatsızlıklar meydana gelir. Kısa süre içerisinde önlem alınmazsa başta siroz olmak üzere çeşitli hastalıkları da beraberinde getirir. Ve neticede hayatınızı tehlikeye sokma ihtimali yüksektir.

Peki karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için neler yapılabilir?

Öncelikle düzenli egzersiz yapmanız gerekir! Hareketi ve sporu mutlaka hayatınızın rutinleri arasına sokun. Egzersiz yaparken vücudunuzun salgıladığı endorfin hormonu sayesinde hem stresiniz azalacak hem de kendinizi daha mutlu hissedeceksiniz. Bu sebeple her gün olmasa bile haftada en az üç gün egzersiz yapmaya özen gösterin. Ve kırk beş dakikanın altında da egzersiz yapmayın. Böylece karaciğer yağlanmasında çok büyük katkısı olan insülin direncinin de önüne geçmiş olursunuz.

Beslenmenin ne kadar önemli olduğunu söyledik! Yemekten sonra meyve yemenin sizin en büyük düşmanınız olduğunu unutmayın. Yemekten sonra sindirim için vücudunuza zaman tanıyın. Eğer sindirim sağlanmadan meyve yerseniz hem meyvelerin fermente olmasına hem de etil alkol üretimine meydan vermiş olursunuz. Daha çok balık, sebze, tahıl ve süt ürünleri içeren Akdeniz tipi diyetin size iyi geleceğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer tavuk tüketecekseniz de kesinlikle derisinden yemeyin!

Tatlandırıcıların düşmanınız olduğunu unutmayın! Avokado tüketin ve mümkünse yemekleri avokado yağı ile pişirin. Gazlı içeceklerden ve yapay meyve sularından uzak durun.