Uçuk Neden Çıkar? uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk genelde dudak, damak ve ağız çevresinde oluşur. Uçuğun nedeni herpeks simpleks adındaki bir virüstür. Uçuk dil üzerinde ve cilt üzerinde de çıkabilir. Uçuk bebeklerde pamukçuk ile çok karıştırılır ve uçuğun kesin bir tedavisi yoktur. Kullanılan ilaçlar anlık olarak uçuğu ortadan kaldırabilir fakat tekrar uçuk nüksedebilir.
Uçuk Neden Çıkar? uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk bir cilt enfeksiyonudur. 2-3 yaş aralığında daha sık rastlansa da yetişkin insanlarda da sıklıkla görülür. Uçuk bulaşıcı bir hastalıktır ve temasla uçuk karşı tarafa bulaşabilir. Bu nedenle yetişkin insanlar sıklıkla uçuk mikrobuna yakalanırlar.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Dudak etrafında görüldüğü zaman ağızda yaralar oluşturur. Dudak çevresinde ve deride kaşıntı, uçuk çıkan bölgede yanma hissi ve ağrı, karıncalanma hissi, ateş, halsizlik, boğazda yanma hissi, yutkunmada zorlanma ve asabiyet uçuk belirtileri arasında çok sık görülür.

Uçuk belirtileri kişiden kişiye şiddetli veya az miktarda olabilir. Uçuk nedeniyle deride kabarcık ve kızarıklık görülebilir. Ağız içinde uçuk çıktığı zaman diş etleri kabarma ve iltihaplanma yapabilir. Uçuk belirtilerini hafifletmek de kişinin elindedir.

Adet dönemlerinde uçuk belirtileri daha şiddetli olur. Bu nedenle adet döneminde hijyene daha fazla önem vermek gerekir. Güneşe fazla maruz kalmamanız gerekir. Güneş ışınları uçuk belirtilerini daha şiddetli hale getirir. Aynı zamanda stresten uzak durmalısınız. Stres uçuğun yayılmasına ve belirtilerin daha dayanılmaz hale gelmesine yol açar.

Uçuk Çıkınca Ne Yapmak Gerekir?

Uçuk tedavisi için bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar ile beslenmek gerekir. Bu gıdalar uçuğu anında geçirmese bile belirtilerinin hafiflemesine ve acıyı dindirmeye karşı etkilidir. Probiyetik içeren besinler ile yani yoğurt, lahana ve sirke gibi gıdalarla beslenebilirsiniz. Badem, ıspanak, zeytinyağı ve çekirdek ile yani E vitamini içeren besinler ile beslenebilirsiniz.

Doğal yoldan tedavi olmak istiyorsanız sarımsak, bal sütü ve vanilya yağından faydalanabilirsiniz. Sarımsağı günde 5 kez uçuk çıkan bölgeye sürerseniz uçuk normalden daha hızlı iyileşecektir. Bal ve arı sütünü karıştırıp uçuk çıkan bölgeye sürerek kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Uçuktan bir an önce kurtulmak için uçuk çıkan bölgeye vanilya yağı sürebilirsiniz.