Üçlü Tarama Testi Nedir?

Hamilelik döneminde yapılan üçlü tarama testi bebeğin anne karnındaki gelişiminin takibi açısından çok önemli bir testtir.
Üçlü Tarama Testi Nedir?
Hamilelik döneminde bebeğin trizomi 21, trizomi 18 ve nöral tüp defektlerinin görülme olasılığının hesaplandığı üçlü tarama testi son derece önemlidir. Doğacak bebekte görülmesi ihtimal dahilinde olan hastalıkların doğum öncesinde tespit edilmesini sağlayan bu test, kalıtsal hastalıkların tespit edilmesinde çok önemlidir.

Down sendromu, Edwards sendromu ve nöral anomaliler bebeğin yaşama şansını azaltır. Bu yüzden bebekte gelişmeyen beyin dokusu ya da kalıtsal hastalık riskini erken tespit etmek mümkün olur. Üçlü tarama testlerinde bu tür hastalıkların görülme ihtimali hesaplanır. Bazı durumlar doğum öncesinde tedavi edilerek bebeğin kurtulma şansını arttırır.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?
Hamileliğin 16 ile 20. haftalarında yapılan üçlü tarama testi tarihleri, bu dönem arasındaki herhangi bir zaman dilimidir. Öncesinde ikili tarama testi yapılarak hamilelerin gebeliklerindeki risk durumları hesaplanır. Bu yüzden erken dönemde tercih edilen testlerde zaten ikili test sonucunda riskli olan durumlar dikkate alınmıştır. Üçlü testte aşağıdaki değerlere bakılır:

- HCG
- uE3
- AFP
HCG normal diğer değerler normal altıysa Down Sendromu olasılığı yüksektir. HCG 2’den yüksekse gene risk artar. AFP 2’frn yüksekse NTD de artış göstermektedir. Down sendromu 1/250 eşiktedir. Edwards Sendromu 1/100, Nöral tüp defekti ise AFP değerinin iki katından fazladır.

Sonuçlar Değerlendirilirken Dikkat!
Tetkik sonuçları annenin yaşı, sigara kullanımı, kilosu, adet tarihi, gebelik geçmişi ve diyabetik durumuna göre değişir. Mesela 35 yaş üzerindeki anne adaylarında down sendromlu bebek dünyaya getirme sonucu artar.

23 testten birinde down sendromu gözlenmektedir. Amniyosentez yapılarak testin doğruluğunun tespit edilmesi mümkün olur. Ayrıca tüm sonuçların hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bilinçsiz şekilde hastaların internet bilgilerine bakarak değerlendirmesi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Üçlü tarama testi hamilelik döneminde tercih edilen en doğal testlerden biridir. Bu yüzden anne adayına da bebeğe de zarar vermez. Özellikle tanı koymak için yeterli olmayan bu testte sadece risk durumu incelenir. Eğer risk varsa farklı tetkiklerle tanının kesinleştiği sağlanır.