Tüm Vücudu Altüst Eden Hastalık: Lupus

Kelebek şeklinde bir görüntüsü olan kırmızı kabarcıklarla kendini gösteren ve halk dilinde kelebek hastalığı şeklinde tanımlanır alabilmektedir. Bu hastalık ilk olarak eklem ağrılarıyla ortaya çıkmaktadır.
Tüm Vücudu Altüst Eden Hastalık: Lupus
Lupus hastalığı sadece cilt üzerinden değil vücudun diğer kısımlarında da rahatsızlıklar oluşturabilmektedir.

 

Lupus Nedir?
Bu hastalık vücutta bulunan birçok organı tutabilen romatizmal bir hastalık çeşididir. Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi vücudun bağışıklık sisteminden kaynaklanmaktadır. Vücudun bağışıklık sistemini kendi yapısındaki hücreleri yabancı madde olarak tanıyıp buna karşı savunma oluşturmasından kaynaklanmaktadır.

 

Lupus Nasıl Ortaya Çıkar?
Lupus rahatsızlığı vücudun yapı taşı olan kalojen için bağışıklık sistemi saldırısı oluşturduğu söylenebilir. Bu hastalığın nedeni tam olarak belirlenmiş değildir. Genetik ya da çevresel faktörlere dayandıran birçok doktor gibi bazı doktorlarda bunun nedenini hormonal olarak görebilmektedir. Bu hastalığın tetiklenme sebepleri arasında yüksek miktarda stres ultraviyole ışınlar ya da birtakım ilaçlar bulunabilmektedir. Bu hastalığın baş göstermesi ile birlikte östrojen hormonu salgılanmasında artma meydana geldiği ve testosteron hormonunun azaldığı da hastalığın oluşturduğu etkilerden bir tanesidir.

 

Lupus Hastalığında Ne Tür Belirtiler Görülür?
Bu hastalık ilk olarak kişide seyrettiği zaman yorgunluk ve eklemlerde şişkinlikler meydana gelebilmektedir. Lupus rahatsızlığı ortaya çıktığı zaman eklemlerde iltihaplarda meydana gelip kalıcı sorunlar oluşturabildiği de bilinmektedir. Genel olarak yüz bölgesinde kelebek görüntüsünü andıran bazı kırmızı döküntüler bu hastalığın en büyük belirtileri arasında yer alabilmektedir. Bu hastalığın oluşturduğu bir diğer rahatsızlık da saç dökülmesidir.

 

Genel olarak lupus hastalığına yakalanan kişilerin ciltlere güneş ışıklarına karşı büyük bir hassaslık duymaktadır. Güneş ışınlarına maruz kalan kişilerin ciltlerinde yakınmalar artabilir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu hastalığın oluşturmuş olduğu en büyük problemlerden bir tanesi de böbrek tutulumu sorunu oluşturmasıdır. Lupus hastalığının ilerlediği süreçlerde kan değerlerinde bozulmalar, mide ve bağırsak problemleri, iştahsızlık tarzında daha birçok zorunda oluşabilmektedir. Bu hastalığın tam olarak ortadan kaldırılması için yeterli bir tedavi yöntemi henüz yoktur fakat iyileştirebilmesi ya da iyileştirme yakın olacak şekilde ilaç tedavisi yapılabilmektedir.

 

Lupus Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Bu hastalığın doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için Anti-nükleer antikor testi yapılmaktadır. Bu test pozitif çıktıktan sonra Anti-ds DNA ve Anti -ENA testleri yapılmaktadır.

 

Lupus Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?
Kullanılacak olan kortizon ilaçları bağışıklık sistemini iyileştirdiği için hastalığın kontrol edilebilir seviyede kalmasına imkân tanıyacaktır. Bu hastalığın tam olarak ortadan kaldırılması henüz mümkün değildir.