Tükürük Bezi Tümörü Nedir?

Vücudumuzda bulunan her organda olabileceği gibi tükürük bezlerinde de bir takım rahatsızlıklar olabilmektedir. Tükürük , yüz bölgemizde 6 adet ve damağımızda bulunan yüzlerce tükürük bezinde salgılanmaktadır.
Tükürük Bezi Tümörü Nedir?

Tat almaya yardımcı olurken aynı zamanda diş minesini ve ağızdaki nemi korumaktadır. En sık karşılaşılan hastalık 'tükürük bezi enfeksiyonları' ve tükürük bezlerinde taş oluşmasıdır.

Tükürük bezlerinde oluşan tümörleri kulak altında veya önünde , çene yapısında ki şişliklerinden gözlemlenebilir. İki haftadan uzun süren şişlikler sonucunda tükürük bezi tümörü ortaya çıkmaktadır. Tükürük bezi tümörleri genel olarak ağrısız ve yavaş büyümektedir. Tükürük bezi tümörleri çoğunlukla kulak önü ve altında bulunan bezlerde görülmektedir. Kulak önü ve altında bulunan tümörlerin %80'i iyi huylu tümörlerdir vücudunuza bir zararı olmaz.

Tümörlerin teşhisini yapmak için ilk olarak ultrasona başvurulmaktadır. İkinci aşama ise tümörün yerini ve karakterini anlamak için MR'dır. Çene altı bezlerinde bulunan tümörlerin de çoğu iyi huylu tümörlerdir. Tükürük bezi tümörü çoğunlukla 40-50 yaş arasındaki bireylerde görülmektedir.

Bu iki yöntemin dışında tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için iğne biyopsisi kullanılmaktadır. Tedavi süreci için biyopsi yöntemi oldukça önemlidir. Biyopsi işleminin bireye hiçbir zararı yoktur. Biyopsi konusunda hastaların en çko tedirgin oldukları durum tümörlerin yayılmasıdır fakat biyopsi yapılırken tümörler hiçbir şekilde yayılmazlar.

Tedavi süreci tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna göre belirlenmektedir. Ultrason , MR ve biyopsi sonucuna göre tümör eğer iyi huylu ise çene altında bulunan tükürük bezinde ise tümör ve tükürük bezi ameliyatla çıkartılmaktadır. Tümör kulak önünde veya altında bulunan bezlerde bulunuyor ise tümörün tamamı tükürük bezinin ise bir kısmı alınmaktadır.

Tükürük bezi tümörü kötü huylu ise daha kapsamlı bir hekime gözükmeniz gerekmektedir. Tümörün boyun bölgesine yayıldığı gözlemlenirse boyunda bulunan lenf noodlarının temizlendiği boyun diseksiyonu diye adlandırdığımız işlem uygulanmaktadır. Tümör ameliyatında yüz bölgesine yakın bir yerde ki tümöre işlem yapılacak ise çok dikkatli olunması gerekmektedir. Kötü huylu tümörler alındıktan sonra radyoterapi veya kemoterapi uygulanabilmektedir.