TTB'den herkesi ilgilendiren salgın uyarısı! Muhtemelen çok etkileneceğiz

Türk Tabipler Birliği tarafından yapılan son dakika uyarısı ile birlikte kızamık salgını ile yeniden karşı karşıya kalabileceğimiz ifade edildi.
TTB'den herkesi ilgilendiren salgın uyarısı! Muhtemelen çok etkileneceğiz

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da teyitli olan son dakika bilgisini Türk Tabipler Birliği iletti. Yapılan uyarılara göre Avrupa'da görülmeye başlanacak olan kızamık salgınının Türkiye'yi de etkileyerek yayılabileceğini ifade etti. Bu konuda mutlaka önlemlerin alınması gerektiğini açıklayan TTB konuya ilişkin endişelenmemiz gereken pek çok noktanın bulunduğunu ifade etti. 

ENDİŞELENMELİYİZ! 

Etkisini göstermesi beklenen bu bu salgın için Türkiye'deki vatandaşların mutlaka eksik aşıları var ise yaptırması gerektiğinden bahseden TTB, “Eğer birbiriyle bağlantılı iki yada daha fazla vaka varsa bu salgın olarak adlandırılır. Türkiye’de son bir yılın verilerinde Ocak'ta 175, Şubat’ta 168 vaka görünüyor. Mart'ın vaka sayısı açıklanmamış. Böyle olunca da endişelenmek için gerçekten çok nedenimiz var. Aşılama oranları bu kadar düşükken toplumu korumakta ve çok zorlanırız. Bu rakamlara göre Türkiye'de salgından endişe etmemiz yerindedir” şeklinde konuştu.

VAKA SAYILARI AÇIKLANDI! 

Bunun yanı srıa bu sene Nisan ile Mart ayı arasında Avrupa'da yaygınlaşmaya başlanan vakaların sayısını açıklayan TTB, “2022- 2023 yılı Avrupa'da kızamık olgu verileri yayınlandı. Türkiye’de 457 vaka görünüyor. İnsidans’ta oldukça yüksek. Bu bizi endişelendirmeli. Çünkü 2023’ün Ocak, Şubat, Mart aylarında gittikçe artan vakaları görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün de teyit ettiği, Avrupa'yı etkileyen bir salgınla karşı karşıyayız. Eğer önlem almazsak bu salgından muhtemelen çok etkileneceğiz” dedi. 

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yapılan bu açıklamaların hemen ardından ise vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konular arasında ise kızamığın belirtilerinin neler olduğu idi. Doktorlar tarafından yapılan açıklamalarda başlıca kızamık belitileri;

  • Ateş,
  • Kesik kesik ve ısrarcı öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Gözlerde kızarıklık,  
  • Işığa bakamama
  • Gözde kızarıklık, yaşarma ya da kaşınma şeklindeydi.

İlgili Haberler