Trombosit Neden Düşer? Tedavisi

Trombosit düşüklüğünün ne zaman tehlikeli olduğu konusunda birçok kişi arayış içine girmektedir.
Trombosit Neden Düşer? Tedavisi
Trombosit düşüklüğü bazen vücudumuzda gördüğümüz morarmalarla kendini gösterir. Yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayan bu hücreler, renksiz olan akyuvar hücreleridir. Bağışıklık sistemi zayıfladığında ve lösemi hastalarında görülen bu düşüklük kendini belli eder.
- Kol ve bacaklarda morluk
- Yaralanmalar sonrası kanamanın uzun süre durmaması
- Dişeti ve burun kanaması
- İdrar ve dışkı kanamaları

 

Yani kanama ve kanamanın uzun süre durmamasıyla trombosit hücrelerinin düştüğünü anlayabiliriz. Doğum sonrası ve aşırı kanama yaşanan durumlarda trombositlerde düşüş gözlenebilir. Mesela fazla aspirin kullanımı da trombositin düşmesine neden olur.

 

Trombosit Düşmesinin Sakıncaları Var Mı?
İç kanama riskini arttıran etkenlerden biri trombosit düşüklüğü olmaktadır. İnme, felç, kalp ritim bozukluğu gibi hastalıkların riskini arttırır. Kan testlerinden kolayca tespit edilebilen trombosit düşmesi, domates, portakal, kırmızı meyvelerin tüketilmesiyle tedavi edilir. Doktorlar artık besinler yoluyla bu eksikliğin giderilmesini tavsiye etmektedir.
Hastanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek durumda bir uzmandan yardım alınması gerekir. Bu durumda ilaç kullanımını gerektiren ciddi haller söz konusu olabilir. Dalağın vücuttan alınmasına kadar ciddi sorunlara neden olan trombosit düşmesi mutlaka dikkate alınması gereken bir sorundur.

 

Trombosit (PLT) Vücuttan 10 Gün İçinde Atılır
İnsan vücudu trombositleri 7-10 gün içinde vücudundan atar. Karaciğer tarafından belirlenen bu hücreler, kanda hızla çoğalarak yaralanma sırasında kanın fazla akmasını önler. Ayrıca trombosit düşüklüğü dalak büyümesine neden olur. Bu durum karın ağrılarına neden olabilir. Bazen de trombositin yükselmesi söz konusudur.