Tiroid kanseri belirtileri açıklandı! Bu belirtiler varsa biyopsi şart

25 Mayıs Dünya Tiroid Günü kapsamında farkındalık etkinlikleri düzenlenirken tiroid kanserinin erken belirtileri ve nodül biyopsisi için uzmanı uyarılarda bulundu...
Tiroid kanseri belirtileri açıklandı! Bu belirtiler varsa biyopsi şart

İZMİR (İHA) - 25 Mayıs Dünya Tiroid Günü kapsamında hem yurt içerisinde hem de yurt dışında pek çok etkinlik düzenlenirken bunlardan biri de Azerbaycan Endokrinologlar Cemiyeti tarafından Bakü'de gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinlikte hastalığın belirtileri, yapılması gerekenler ve tedavisi konusunda yeni yöntemler ve yaklaşımlar masaya yatırıldı.

TİROİD KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR, NODÜL BİYOPSİYİ RİSKLİ Mİ, TEHLİKELİ Mİ?

Endokrinolog Prof. Dr. Mehtap Çakır, tiroid nodüllerinin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığını ayırt etmek için, seçilmiş nodüllere biyopsi yapılması gerektiğini söyledi. Nodülden biyopsi yapılmasının kötü huylu olan bir nodülün yayılmasına sebep olmadığının altını çizen Prof. Dr. Çakır, “Aksine tüm kötü huylu tümörlerde olduğu gibi, biyopsi erken teşhiste elzemdir. Bu şekilde iyi-kötü huylu ayrımı yapıldıktan sonra çıkan sonuca göre yaklaşım belirlenir” dedi.

tiroid-beldielri-i.jpg

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehtap Çakır, Azerbaycan Endokrinologlar Cemiyeti’nin davetlisi olarak gittiği Bakü’de, 25 Mayıs Dünya Tiroid Günü’nde “Tiroid Nodülüne Yaklaşım” konusunda sunum yaptı. 24-26 Mayıs 2024 1. Azerbaycan Ulusal Endokrinoloji Kongresi kapsamında gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Çakır, tiroid hastalıklarının bütün dünyada endokrinolojide en yaygın görülen problemlerden biri olduğuna dikkat çekti. Son Avrupa Tiroid Birliği kılavuzunda, tiroid nodüllerinin erişkinlerde yüzde 60 oranında bulunduğunun rapor edildiğini kaydeden Prof. Dr. Çakır, konferansında şu noktalara dikkat çekti: “Tiroid nodüllerinin kötü huylu olması, etraf dokulara bası yapması, tiroid hormon fazlalılığına yol açması veya ciddi estetik sorun/kaygı oluşturması durumunda tedavisi gerekir" diyerek bunun dışında hastanın düzenli takibinin yeterli olacağı belirtildi.

Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de biyopsinin zorunlu olduğunu belirten Çakır yapılan biyopsinin tehlikeli olmadığını, aksine hayat kurtaran bir önlem olduğunu ifade etti. Kanser belirtisi olsun olmasın nödülü olan hastaların ise düzenli ultrason takibi yaptırmaları istendi.