Tiroid Hastalığının Belirtileri

Tiroid boynun ön tarafında bulunan bir iç salgı bezidir. Tiroid bezi hormonların dengelenmesini sağlayan iki adet hormon üretmektedir. Bu hormonların adı T3 ve T4'tür. T3 ve T4 hormonları vücut fonksiyonlarının iyi çalışmasını sağlar ve Tiroid bezi aynı zamanda protein yakıcıdır.
Tiroid Hastalığının Belirtileri

Tiroid bezi işlevini yerine getiremediği zaman proteinler yakılamaz ve bu nedenle Tiroid bezi hastası olan kişiler zamanla kilo alır.

Tiroid Kanserinin Sebebi

Tiroid kanserinin sebebi Tiroid bezinde bulunan hücrelerin tümöre dönüşmesidir. Tiroid benzindeki hücrelerin tümöre dönüşmesi ise hala açıklayamıyor. Tiroid kanserine yakalanmış kişilerin aşırı radyasyona maruz kaldığı belirlenmiştir. Sık sık MR çekilen, X ışınlarına maruz kalan kişilerin Tiroid kanserine yakalandığı tespit edilmiştir.

Bu nedenle çok mecbur kalmadıkça radyasyon içeren ortamlardan uzak durmalısınız. Telefonu yattığınız odadan uzak tutmalısınız.

Tiroid Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid hastalığına yakalanan birçok kişi ilk etapta hiçbir belirti ile karşılaşmamaktadır. İlerleyen zamanlarda görülen belirtiler ise;

  • Boynun bazı bölgelerinde şişlikler ortaya çıkar.
  • Tiroid bezleri hızla büyümeye devam eder.
  • Yutkunmada ve nefes almada zorluk
  • Ses kısıklığı

Birçok kişi bu belirtileri hastalık kuluçka döneminden çıktıktan sonra fark eder. Griple benzer belirtileri taşıdığı için ilk etapta Tiroid kanseri anlaşılamaz.

Tiroid Tanısı Nasıl Koyulur?

Tiroid bezi kanseri teşhisi konulabilmesi için öncelikle bir uzmana muayene olmanız gerekir. Sonrasında kan tahlilleri, ultrason görüntüsü sonucunda bir terslik görülürse biyopsi istenir. Biyopsi sonucu kanser olup olmadığı ortaya çıkar. Varsa eğer hastalığın seyrine göre bir tedavi yöntemi uygulanır.

Tiroid Kanserinin Tedavisi Nedir?

Tiroid kanserinde öncelikle cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale olmadan diğer tedavi yöntemleri kendi başına işe yaramaz. Cerrahi müdahale ile tüm Tiroid bezleri alınır. Eğer tümör boyutu büyükse lenf bezlerinin de alınması gerekir. 10 mm büyüklüğünde tümörlerin alındığı durumunda radyoaktif tedavi verilir.

Tiroid ameliyatı sonrasında hastalığın tekrar nüksetmemesi için sık sık doktor kontrolüne gitmelisiniz. İlk etapta haftada bir sonrasında ayda bir kere kontrollerde çağrılırsınız. Sonrasında ise 6 aylık ve senelik kontroller ile hastalık izlenir.