Tırnak mantarı belirtileri neler? Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?

Tırnak mantarı özellikle yaşlılarda ortaya çıkan, tırnakta renk değişmesine ve kalınlaşmaya neden olan bir hastalıktır.
Tırnak mantarı belirtileri neler? Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?
Tırnak ucunun hemen altında oluşan sarı veya beyaz bir nokta olarak ortaya çıkan ve birçok kişide görülebilen bir hastalıktır. Özellikle başlangıç döneminde kişiler bundan rahatsızlık duymazlar ve doktora gitme ihtiyacı hissetmezler. Fakat bazı durumlarda tırnak mantarı kalın tırnak yapısına ve ağrıya neden olabilmektedir. Yalnızca tek bir tırnakta değil birden fazla tırnakta da görülebilen tırnak mantarı, tırnakların parçalanmasına, tırnaklarda renk değişikliklerine ve kalınlaşmaya neden olmaktadır.

 

Tırnak mantarı belirtileri yalnızca tırnakların kendilerinde görülmektedir. Tırnaklarda sarı veya kahverengi renk değişiklikleri, tırnakların kalınlaşması, kırılan tırnaklar, zamanla meydana gelen şekil bozuklukları, tırnaklarda hafif koku gibi belirtilerden bir ya da birkaç tırnak mantarı belirtisi taşımaktadır. Özellikle ayaklarda çıkmakla birlikte bazen el tırnaklarında da mantar oluşabilmektedir.

 

Tırnak Mantarını Ortaya Çıkaran Nedenler Nelerdir?
Tırnak mantarına enfeksiyona neden olan fungus adı verilen organizmalar neden olmaktadır. Aynı zamanda küf ve maya da tırnak mantarına neden olmaktadır. Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan ve kalın tırnak olarak adlandırılan tırnak mantarı seyrekte olsa gençlerde de ortaya çıkabilir. Özellikle ayaklardaki kan dolaşımının azalması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenler tırnak mantarına neden olmaktadır. Genellikle ayak mantarı olarak ortaya çıkmakta ve tırnaklara yayılmaktadır. Tırnak mantarı belirtilerinin bir ya da daha fazlasını taşıyorsanız doktora gözükmenizde yarar vardır.

 

Tırnak Mantarı Nasıl Önlenebilir?
Tırnak mantarı olmadan önce uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mantar enfeksiyonunun yayılmasını ve ortaya çıkmasını önleyecektir. Bunları düzenli olarak yapmanız durumunda bu tip rahatsızlıklarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.

 

Elleri ve ayakları düzenli olarak yıkamak en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Özellikle enfekte olmuş bir tırnağa dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkamalısınız. Tırnak kesiminin şeklide son derece önemlidir. Tırnakları mümkünse düz bir şekilde kesmek ve kestikten sonra bir törpü yardımı ile kenarları düzeltmek oldukça önemlidir. Özellikle tırnak makasınız ve törpünüz kişisel olmalıdır. Ayaklarınızı çok fazla terletmemeniz ve terleyen ayakları yıkamanız son derece önemlidir. Tırnak bakımınıza ve ayak bakımınıza dikkat etmelisiniz.