Tansiyonu düşürmeye yardımcı besinler

Tansiyon diye adlandırılan rahatsızlık, aslında kan basıcındaki değişikliktir. Eğer kan basıncınız normal seviyenin üstünde olursa yüksek tansiyon olarak adlandırılır.
Tansiyonu düşürmeye yardımcı besinler

Ya da kan basıncınınız gereğinden yani 120/80 Aralığından düşük olursa da düşük tansiyon diye adlandırılır.

Tansiyonun düşmesi yada çıkması her iki durumda tedavi edilmezse kişinin hayatı risk taşımasına sebep olur. Kişinin sadece ilaç kullanması, tansiyonunu dengede tutmaya yetmez. İlacın yanında yaşam tarzını ve beslenme alışkanlığını değiştirmesi gerekir. Özellikle de Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişiler en büyük problemi tuzlu yemeklerden vazgeçememesidir.

Tuz da kan basıcını hızlı arttıran bir besin olduğu ve her yemekte kullanıldığı için en çok dikkat edilmesi gereken besinlerin başında yer alıyor.

Hangi Besinler Tüketilmeli?

Tansiyon hastaları genel olarak sebze ağırlıklı beslenmelidir. Özellikle de yaş grubuna göre ve tansiyon rahatsızlığının yanında başka bir rahatsızlığına göre beslenmesinde sebzeye bol bol yer vermelidir. Tabii proteinler de beslenme düzeninde büyük rol oynamaktadır.

Tansiyon rahatsızlığı olan kişiler sık sık acıkır Bu yüzden iştahları fasladır. Hem bunu törpülemek hem de kemik sağlını korumak için tuzsuz süt ve süt ürünleri de tercih edilebilir. Meyvelere baktığımızda muz tercih edilebilecek hem lezzetli hem de vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisindeki potasyum maddesi sayesinde, tüketildiği zaman kan basıncını düşürmede oldukça etkilidir. İçerisindeki karbonhidrat miktarına bakıldığında da sizi tok tutar ve uzun süre tokluk hissi verir.

Tüm bunların yanı sıra, yemeklerinize koyacağınız sarımsak da tansiyon düşüren besinler arasındadır. Patates, sağlıklı ve lezzetli bir seçenek olan bitter çikolata, yine potasyum açısında oldukça zengin olan orman meyvelerini de tüketmeniz durumunda kan basıncınız düşecek ve tansiyon sorununuzu geçici olarak çözebileceksiniz

Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Tansiyon sorunu yaşayan bir bireyseniz, günde en az 2,5 litre su içerek de kan basıncınızı dengede tutabilir ve sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Günde en az 2 defa tansiyonunuzu ölçmeli ve sonuçlarını not almalısınız. Böylece gün içerisinde yediğiniz besinleri de düşünerek beslenmenizi dengeleyebilirsiniz. Ayrıca mümkün oldukça çantanızdan her ihtimale karşı tuzlu atıştırmalıklardan bulundurun.

Üstelik fazla kilonuz varsa Düzeli yürüyüş ve spor yaparak da hem kilo vermeniz hem de tansiyonunuzu dengede tutmanız mümkün.