Tansiyonu Düşüren Hiper Tansiyona Engel Olan 12 Besin

Tansiyonu Düşürmeye Yarayan Beslenme Tavsiyeleri
Tansiyonu Düşüren Hiper Tansiyona Engel Olan 12 Besin

Arter duvarlarına karşı meydana gelen kan basıncına hipertansiyon ya da yüksek tansiyon adı verilir. Yüksek tansiyon başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, böbrek hastalıkları felç gibi risklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hipertansiyon insanları sessizce katleden bir katil olarak nitelendirilir. Bazen hiç bir belirti yaşamadan yıllarca bu hastalığı taşırsınız. Araştırmalar göstermektedir ki Türkiye üzerinde yaklaşık olarak 20 milyon kişi yüksek tansiyon hastası. Cinsiyet, ırk, yaş, genetik gibi birçok faktör kontrol dışıdır. Fakat, yapacağınız egzersiz ve düzenli diyetler sayesinde bir kontrol mekanizması oluşturabilirsiniz. Kan basıncını kontrol almak istediğinizde uygulayacağınız diyet potasyum, magnezyum, lif açısından güçlü, sodyum açısından güçsüz olmalıdır.

Tansiyonu Düşüren Başlıca Besinler

Nar

Nar, taneli olarak ya da suyu sıkılarak tüketilebilen oldukça faydalı bir meyvedir. Bir ay günde bir bardak nar suyu tüketmenin tansiyonu düşürdüğü bilinmektedir. Şeker ilavesiz tüketim tercih edilmelidir.

Balık

Balık, yağ içermeyen protein kaynaklarıdır. Ancak bazı balıklarda yağ oranı yüksek olmaktadır. Somon ve uskumru kan basıncının düşmesini sağlayan omega 3 yağ asitlerine sahiptir. Alabalık D vitamini içermekte ve kan basıncını düşürmektedir.

Süt ve Yoğurt

Yağsız olarak tüketilen süt kalsiyum bakımından zengin olduğu gibi hipertansiyon diyetinde önemli bir yere sahiptir. Süt tercih etmeyenler, bunun yerine bir hafta içerisinde 5 kase ve üzeri yoğurt tüketerek özellikle de kadınlarda gelişen yüksek tansiyon riski azalmaktadır.

Meyveler

Meyveler arasında en çok yaban mersini, kan basıncını ve hipertansiyonu düşürmektedir. Bu meyvenin yanı sıra ahududu ve çilek tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlığınıza daha da anlam katabilirsiniz.

Koyu Yeşil Yapraklılar

Sodyum atımına yardımcı olan madde potasyumdur. Bu sayede kan basıncı düşer. Potasyum bakımında zengin olan, marul, roka, süs lahanası, şalgam, kara lahana, ıspanak, pancar, pazı gibi sebzelerin tüketilmesi önemlidir.

Kırmızı Pancar

Pancar sayesinde kan basıncınızı düşürebilir, kan damarlarınızı açabilirsiniz. İçeriğinde yüksek miktarda nitrik oksit bulunur. Pancar suyu 1 gün içerisinde tansiyonu düşüren bir etkiye sahip olduğu yapılan araştırmalarla ispat edilmiştir.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı gün içerisinde bir porsiyon yenilmesi halinde kan basıncını azaltıcı bir etki göstermektedir.