Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?

Modern dünyada sıkça rastlanan ve kronikleşmiş hastalıklardan biri de tansiyondur.
Tansiyon İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tansiyon, kalp tarafından pompalanan kanın, damarlarda yaptığı basıncı ifade eder. Tansiyon hastalıkları ise, bu basıncın olması gerekenden az ya da fazla olduğu durumlarda ortaya çıkar. Tansiyon için gidilebilecek doktor, kardiyoloji uzmanıdır.

Sağlıklı Tansiyon Aralığı Nedir?

Tansiyon, kişiden kişiye ya da yaş aralıklarına göre değişiklik göstermektedir ama yine de bir sağlıklı tansiyon aralığı vardır. Çocuklarda ve ilk gençlik yıllarında olan bireylerde düşük tansiyon tehlike arz etmemektedir. Ancak orta yaş ve üzeri olan kişilerde, tansiyonda meydana gelen ufak değişimler bile başka hastalıkların tetikleyicisi olabilmektedir. Büyük tansiyon için sağlıklı kabul edilen değerler 120-130 arasında olanlardır. Küçük tansiyon ise, en az 70, en fazla 90 olmalıdır.

Tansiyon İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tansiyon hastası olduğundan emin olmayan ama boyun ağrısı gibi belirtiler yaşayan kişiler ilk önce dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada yapılan testler sonucunda ilgili bölümlere yönlendirilebilirler. Tansiyon için gidilecek bölüm esas olarak kardiyolojidir. Burada yapılan testlerle kişinin tansiyonu takibe alınır. Bu takip sonucunda kişinin alçak ya da yüksek tansiyondan hangi gruba girdiği tespit edilir. Kişiye durumuna göre ilaç tedavisi ve perhiz uygulanır.

Tansiyon İçin Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Tansiyon hastalığı ilaçlarla kontrol altına alınabilir ancak tam bir iyileşme sağlanamaz. Tam iyileşme olabilmesi için kişinin hayat düzeninde ciddi değişiklikler yapması gerekmektedir. Tansiyon için alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Tuz Tüketimini Azaltmak: Tuz, sağlıklı bir kişinin tansiyon hastası olmasına sebep olan en önemli faktörlerden biridir. Günlük 2 mg’ın üzerinde tuz tüketimi, kişinin iyileşmesinin önünde engel oluşturur.
  • Şeker Tüketimini Azaltmak: Tansiyon ve şeker hastalığı, genellikle beraber görülen iki hastalıktır. Birden fazla kronik hastalığın aynı anda görülmesi, vücudu çok yoracaktır. Bu sebeple tansiyon hastaları, şeker tüketimini de kontrol altına almalıdır.
  • Günde En Az 10 Bin Adım: Bir diğer etken de hareketsiz yaşamdır. Hareketsiz yaşam, sadece tansiyon hastalığının değil, pek ok hastalığın başlıca sebebidir. Bu sebeple her gün en az 10 bin adım atılarak kilo kontrolü yapılabilir.