Süt toplama merkezlerine sıkı denetim

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü 2018 yılında Uşak’taki süt toplama merkezlerine 242 denetim gerçekleştirdiğini açıkladı.
Süt toplama merkezlerine sıkı denetim

Yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere süt doğası gereği çok çabuk bozulabilen bir gıda olduğundan sağımdan sonra hemen + 4 dereceye soğutulmalı ve bu derecede muhafaza edilerek süt işleme tesislerine ulaştırılmalıdır.

Süt insanlar için iyi bir besin kaynağı olduğu kadar mikroplar içinde iyi bir beslenme kaynağıdır. Bu nedenle sağım sonrası mikroplar; kullanılan malzemelerin kirli olması, sütün iyi soğutulmaması, sağımın ineklerin ve memelerin iyi temizlenmeden yapılması gibi nedenlerle süt içerisinde hızla çoğalırlar.

Sütün meme dışına çıktıktan sonraki temizliğinin göstergesi olan toplam bakteri sayısı mililitrede 100.000'in üzerinde olmamalıdır.

Sütün ısısı mikropların üremesinde en büyük etkendir. Sütün mikrop yükü 5 derecede 72 saat sonra 2 katına ulaşmazken 15 derecede 24 saat sonra 37.000, 48 saat sonra da 69.000, 72 saat sonra da 76.000 kata ulaşmaktadır.

Antibiyotik içermeyen, toplam bakteri/somatik hücre sayısı belirli standartta olan, kötü kokulu olmayan, kuru maddesi yüksek kaliteli sütün eldesi süt işletmecileri için çok önemli ise de gıda güvenliğinin temini için de bir o kadar önemlidir.

Gerek süt işletmecilerine kaliteli süt temininin sağlanması ve gerekse gıda güvenliğinin temini maksadıyla ilimizde süt birlikleri, damızlık birlikleri, süt işletmecileri tarafından 158 adet süt toplama merkezi Onay Belgesi alarak faaliyetine devam etmektedir.

5996 sayılı Gıda Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlar çerçevesinde Süt Toplama Merkezlerinde 2018 yılında 242 denetim yapılmış olup, 2019 yılında da denetimlere devam edilecektir” ifadelerine yer verildi.