Sperm Sayısı 50 Yılda Yüzde 50 Azaldı!

Bebek sahibi olmayı arzu eden çiftlerde hem erkekten hem de kadından kaynaklanacak tıbbi problemler ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde meydana gelen problemlerin arasında ise sperm azlığı dikkat çekebilmektedir.
Sperm Sayısı 50 Yılda Yüzde 50 Azaldı!

Çalışmalar, sperm sayısı 50 yılda yüzde 50 azaldığını göstermektedir.

Erkeklerde üreme potansiyeli konusunda önemli konulardan bir tanesi sperm sayısı gittikçe düşmesidir. Yapılan araştırmalar son 50 yılda sperm oranı yüzde 50 azaldı. Baba olma ihtimallerini düşüren sperm azlığının bu durumla da kalmayacağını açıklayan uzmanlar önümüzdeki 50 yıl içerisinde sperm hücrelerin tamamen ortadan kalkacağına ilişkin olarak bilimsel çalışmalar bulunduğunu söylüyor.

Neden Kaynaklanıyor?

Sperm üretiminden sorumlu olarak bulunan şey Y kromozomudur. Bununla beraber bazı erkeklerde, Y kromozomu üzerinde yer alan eksiklikler (olabilmektedir. Durum böyle olduğu zaman, üremeyi sağlayan genler de silinmektedir. Silinecek olan genler, sperm üretim sistemlerinin bozulması anlamına gelmektedir. Testisler, vücudun dışında yer alan bir torbanın içerisinde yer almaktadır. Bunun nedenlerinden bir tanesi vücut sıcaklığının sperm yapımını olumsuz duruma getirmesidir.

Hormonlar üreme konusunda çok etkili olamamaktadır. Doğru zamanda ve yeteri kadar üretilmesi gerekir. Hipofiz üzerinden salgılanacak olan üreme hormonları üzerinde ortaya çıkabilecek olan yetersizlik sperm üretimini bozmasından dolayı üreme konusunda zorluk, canlı hücre azalması, sperm hareketlerinde azalma ortaya çıkabilmektedir.

Varis, damarlar üzerinde ortaya çıkan bir sorun olarak yer almaktadır. Testiste yer alan toplardamarların varisleşerek varikosel olarak isimlendirilen probleme dönüşmesi de üremeyi olumsuz etkileyen nedenler arasındadır. Erkek yumurtasında ısı artışı görülmesi, testise zarar verecek olan atık maddelerin uzaklaştırılamaması sebebiyle testiste ısı hareketlerine yol açmaktadır. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da spermi bozan etkiler arasındadır. Zararlı alışkanlıkları bırakmanız sperm sayısında çok belirgin bir artış görülmesine neden olmaktadır.