Son 90 gün içerisinde elektronik sigara tüketenlere kötü haber! Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz

Özelikle de sigarayı bırakmak isteyen kişilerin geçiş için kullandıkları ancak kullanan kişi sayısının her geçen gün arttığı elektronik sigara tüketenlere kötü haber geldi. Yeni zararı ortaya çıktı.
Son 90 gün içerisinde elektronik sigara tüketenlere kötü haber! Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz

Son dönemde hem kullanım oranı artan hem de kullanım yaşı düşen elektronik sigaraya yönelik yeni açıklama geldi. Pek çok kişinin sigarayı bırakmak ya da azaltmak için kullandığı elektronik sigaranın zararları olduğu ve masum olmadığı ortaya çıkarken yeni bir hastalığa neden olduğu açıklandı.

Elektronik sigaranın bir başka bağımlılığa kapı açtığı belirtilirken Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay elektronik sigara içenleri uyardı. Dünyada görülen her 100 kanser vakasının 30'unun sigara kaynaklı olduğu ifade edilirken Türkiye'de ise tütün kullanımı nedeniyle her gün 250 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

ELEKTRONİK SİGARA KULLANANLARDA GİZEMLİ HASTALIK!

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı ve Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay yapmış olduğu açıklamasında "17 yaşında bir Amerikalı öğrenci, akut solunum yetmezliğiyle hastaneye başvuruyor ve her iki akciğerinde yaygın zatürre saptanıyor. Öykü derinleştirildiğinde yakın zamanda elektronik sigara tükettiği öğreniliyor. Birçok hastalık elendiğinde elektronik sigarayla gelişen bir hastalık olduğu anlaşılıyor ve EVALI ismiyle bir hastalık olarak tanımlanıyor." diyerek yeni hastalığın sadece elektronik sigara içen kişilerde görüldüğünü söyledi.

Riskin çok büyük olduğunu belirten Akçay "Son 90 gün içinde elektronik sigara ve türevlerinin kullanılması halinde, kişide balgam, öksürük, nefes darlığı, ateş, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık semptomlarının varlığında ve akciğer grafisinde her iki tarafta zatürre görünümü olduğunda artık bu kişiye EVALI tanısı konuluyor. EVALI artık hastalık kod sınıflandırmasında yer almaya başladı" diyerek söz konusu hastalığın ülkemizde de görülme başladığını ifade etti.

Hastalıktan korunmak isteyen kişilerin elektronik sigara tüketmemeleri ve bu alışkanlıktan uzak durmaları istendi.