Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Havaların bir anda soğuduğu şu günlerde uzmanlar özellikle kalp hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Havadaki sıcaklığın bir anda 1 - 2 derece düşmesi bile kalp krizi görülme riskini yüzde 2 oranında arttırdığı gözlemlenmiştir.
Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Herhangi bir mecburiyet olmaması halinde soğuk havalarda dışarı çıkmamanız konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar dışarı çıkmanız gerektiğinde ise bedeninizi sıkıca korumalısınız. Kalp hastalarının soğuk havalarda diğer vatandaşlara göre daha dikkatli olmalarının sebebi kışın yaygın olarak görülen nezle, zatürre, grip gibi hastalıkların kalp hastası olan kişilerde daha ağır seyretmesidir. Ayrıca, soğuk havalarda vücut ısısını düzenlemek için kalbin sorumluluğu daha da artmaktadır. Bazen soğukla birlikte kalp damarlarında spazm ve ardından kalp krizi gelebilir. Bundan dolayı kalp hastalarının özellikle soğuk havalarda sıkı giyinmeleri gerekmektedir.

Uzmanlar soğuk havaların tansiyonla da direkt bir bağlantısı olduğundan dolayı kalp rahatsızlığı olan kişilerin soğuk havada tok karnına yürümemeleri konusunda da uyarıyor. Çünkü rüzgara karşı yürüyüş yapıldığında angina pektoris denilen göğüs ağrılarının görülebileceği ve aşırı rüzgarın kalp krizine yol açabileceğini ifade ediyorlar. Yine soğuk hava ile birlikte ısınma amaçlı evlerde ve iş yerlerinde soba ve buna benzer ısınma araçları kullanıldığında hava kirliliği normalden daha fazla artış gösterdiği için ve bu durum akciğer ve kalbi tetiklediği için havanın kirli olduğu günlerde de kalp hastalarının dışarı çıkmaması konusunda bütün uzmanlar hemfikir durumdadır.

Grip nedeniyle ülkemizde her yıl 10 bine yakın insanın öldüğü istatistikler arasındadır. Yine 50 bine yakın kişi de bu sebeple hastanede yatarak tedavi edilmektedir. Ancak aslında grip nedeniyle olan ölümlerin çoğu, akciğer ve kalp hastalığının gribe bağlı komplikasyonların ikincil etkileri sonucu olur. Örneğin kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında olan ve bünyesi zayıflamış olan hasta, soğuk havanın tetiklediği bir enfeksiyon sonucunda normal insanların daha rahat iyileştiği durumda ölümcül tehlikelerle karşı karşıya kalabilir.



Kalp hastaları soğuk havalarda basit önlemlerle korunabilir. Örneğin, kalın giysiler giyilerek, meyve sebze tüketerek, spor yaparak, beslenme ve uyku düzenine dikkat edilerek, D vitamini takviyesi alınarak, hekime danışmadan ilaç kullanmayarak, koruyucu yöntemler alınabilir