Soğuk Alerjisi Nedir?

Soğuk havaların artması ile sonu ölüme kadar gidebilen soğuk alerjisi hakkında tüm detayları dermotoloji uzmanı Prof. Dr. Özlem Su Küçük açıkladı. İşte soğuk alerjisi hakkındaki tüm bilinmeyenlerin yanıtları.
Soğuk Alerjisi Nedir?

Soğuk Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Soğukla temas halinde olan deri yüzeyinde kızarıklık, kaşıntı ve kabarma gibi belirtiler meydana gelmektedir.Soğuk alerjisinde kesin tanı koyabilmek için buz-küp testi yapılır. 0-4 Derece soğuklukta buz küpü ya da herhangi bir cisim yaklaşık 5 dakika deri ile temas halinde bırakılır, temas halinde olan bu kısımda kızarıklık ve şişme oluşursa kesin tanı konulmuş olur.

Soğuk Alerjisi Neden Olur?

Soğuk hava, soğuk su veya soğuk yiyecek ve içecekler yenilmesi veya içilmesi sonucunda meydana gelir. Soğukluk derecesi ortalama 4 veya 5 derece altında ise soğuk alerjisi oluşur. Nadir de olsa daha yüksek derecelerde de meydana gelme olasılığı vardır. En sık olarak soğuk suya maruz kalan ellerde görülür.

Kış aylarında rüzgârın etkisi ile yüzde de meydana gelmektedir. Yaz aylarında soğuk su, dondurma gibi soğuğun temas ettiği boğaz bölgesinde, ağız,dudak ve dilde şişme meydana gelmektedir. Ayrıca havuza girildiğinde ya da soğuk duş alındığında derideki geniş bir bölge soğuğa maruz kalırsa alerjiye sebep olan histamin maddesinin fazlasıyla salgılanmasıyla hipertansiyon, alerjik şok meydana gelerek kişiyi ölüme kadar sürükleyebilir.

Soğuk Alerjisinin Tedavisi Var Mı?

Soğuk alerjisinin net bir tedavi şekli yoktur. Antistaminik ilaç tedavisi sadece soğuk alerjisine sebep olan histamin belirtilerinin azalmasını sağlamaktadır. Soğuk ile maruz kalınmadan önce ilaç alınması önerilmektedir. Antistaminik ilaçlar sonuç vermiyor ise biyolojik tedavi yoluna gidilir. Soğuktan korunulması halinde soğuk alerjisinin önüne geçmek çok daha kolay olacaktır.

Soğuk alerjisi olduğu saptanan kişiler soğuk içecek içmemeli, soğuk su ile temas etmemeli, havuza tek başına girmemelidir. Ani bir reaksiyondan kurtulmak için hastaların yanlarında epinefrin otoenjektörleri bulunmalıdır. Soğuk ürtikeri genel olarak hafif olsa da bazı hastalar etkilerini aylarca, yıllarca yaşamaktadırlar.

Soğuk Alerjisi İle Birlikte Gelen Hastalar Nelerdir?

Bir takım kan testleri ile ortaya çıkan durumun genetik olduğunu gösteren durumlar vardır. Küçük yaşlarda başlayan belirtiler yaşam boyu devam eder. Ağrılı kabarıklık, ateş, eklem ağrıları, grip gibi bulgular ortaya çıkar. Kanser ve enfeksiyon hastalıkları da soğuk ürtikerine yol açabilmektedir.