Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sırt ağrısı çeken insanların gitmesi gereken doktor öncelikle aile hekimi olmalıdır.
Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Aile hekimi durumun ciddiyetinin fazla olduğunu ve gerekli gördüğü takdirde ortopedi uzmanına ya da bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir. Ayrıca sırt ağrısı omurilikle bağlantılı olduğu için bir nöroloğa da muayene olmak gerekebilir. Sırt ağrısı çeken bireylerin rahatsızlığın uzun sürmesi halinde hemen bir doktora görünmesinde fayda vardır. Farklı bir hastalığın habercisi olabilir ya da ileride ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermemesi için erken teşhisle önüne geçilebilir.

Sırt Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Sırt ağrısına sebep olabilecek birçok durum olmasıyla birlikte masa başında çalışmak en sık rastlanan sebeplerinden biridir. Durağan olarak yani egzersiz ve spor yapmadan yaşamak da sırt ağrılarının sebeplerindendir. Yaralanmlar, sırt fıtığı, tümörler, deformite (skolyoz, kifoz vb), kemik erimesi, romatizmal hastalıklar, dejeneratif değişiklikler yani yaşlanmakla birlikte gelen duruş bozuklukları, akciğer hastalıkları, mide problemleri gibi başka sebepleri de olabilmektedir.

Sırt Ağrısı Hangi Hastalıklara İşaret Edebilir?

Sırt ağrıları başka bir hastalığın habercisi de olabildiği için başka bir hastalık var mı diye de kontrol de edilir. Skolyoz ve kifoz gibi omurga eğriliklerinin  sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Mide, yemek borusu, safra kesesi veya pankreas kesesinin hastalıkları ya da tümörleri gibi rahatsızlıklar da sırt ağrısına yol açabilir. Kalp ağrısı ve tüberkülöz bile insanlarda sırt ağrısı sorununa yol açabilir.

Kansere bağlı hücrelerin vücutta yayılışı sırtta ağrı olarak hissedilebilir. Akciğer, prostat ve meme bölgelerindeki tümörler omurgaya yayılarak sırt ağrısına sebebiyet verebilirler. Gece ağrısı olarak ortaya çıkması ve istirahatlere rağmen geçmemesi de sırt ağrısının yanında diğer bir tümör beliirtisidir.  

Sırt Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Başa gelebilecek sırt ağrısından kaçınmak için şu önlemler alınabilir;

  • Masa başı işlerde uygun hizalarda ve rahatlıkta sandalye ve masa kullanılabilir,
  • Stresten kaçınmak ve aşırı kilo almamaya özen göstermek de sırt ağrısını engeller,
  • Düzenli spor yapmak
  • Karın ve sırt kaslarını güçlü tutmak
  • Sigara kullanmamak
  • Kalsiyum ve vitaminlerle kemik sağlığına özen göstermek

Bu önlemlerin dışında aşırı yüklenme ve ağır maddeleri kadlırma gibi durumlardan uzak durmak sırt ağrısı oluşumunu engeller.