Sinsi hastalık yeniden hortladı! Şüpheli vaka sayısı patladı DSÖ 5 ülkede ALARM ilan etti

Dünya salgın hastalıklarla boğuşmaya devam ederken yeni hastalıkların ardından eskiden yaşanan salgınlarda yeniden hortlamaya başladı.
Sinsi hastalık yeniden hortladı! Şüpheli vaka sayısı patladı DSÖ 5 ülkede ALARM ilan etti

Sinsi hastalık yeniden hortladı! Şüpheli vaka sayısı patladı DSÖ 5 ülkede ALARM ilan etti - 2020 senesinde patlak veren koronavirüs salgını tüm dünyada milyonlarca insanı etkilemiş, hayatını kaybeden milyonlarca kişinin yanı sıra tüm dünyada büyük bir ekonomik şok yaşanmasına da neden olmuştu.

Süreçte en büyük tepkiyi Dünya Sağlık Örgütü çekmiş, yaşanan salgın hastalıkta örgüt hızlı reaksiyon alamadığı eleştirilerine maruz kalmıştı. Yaşanan salgının etkileri bugün dahi kendisini hissettirmeye devam ederken ortaya çıkan yeni salgınlar kadar eskiden var olan hastalıkların bugün bir kere daha küresel tehdit haline gelmeye başlaması büyük şok etkisi yaratmıştı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ALARM İLAN ETTİ! ŞARBON SALGINI KORKU SALIYOR...

Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi internet sitesi üzerinden yapyımlanan açıklamada 5 Doğu ve Güney Afrika ülkesindeki şarbon salgınına ilişkin açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada, Kenya, Malavi, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de salgın nedeniyle 20 kişinin yaşamını yitirdiği, toplam 1166 şüpheli vakanın rapor edildiği ve 37 kişinin test raporlarının doğrulandığı bildirildi.

salgin.jpg

2011 senesinden bu yana Zambiya'da yaşanan en kötü şarbon salgınının baş gösterdiği belirtilirken Uganda'da da 14 kişinin şarbon nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi. Malavi'de 2023 senesinde ilk kez bir insanda da vaka görüldüğü, Zambiya'da ise 10 vilayetinden 9'unda insan şarbonu vakalarının bildirildiği, 37 kişinin kontamine su aygırı eti yiyerek hastalığa yakalanmış olabileceğinden şüphelenildiği, bu ülkedeki salgının komşu ülkelere yayılma riskinin yüksek olduğu aktarıldı.

ŞARBON ÖLÜMCÜL MÜ, NASIL BULAŞIR?

Hastalık ne yazık ki çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olurken şarbon hastalığının yeme içmeden, hasta hayvanlarla temastan bile bulaşabileceği, bu nedenle salgının hızla yayılabileceği ve bu nedenle belirtilerin yakından takip edilmesi gerektiği uyarısı yapıldı.