Sinovac Aşısı Alerjik Reaksiyon Yaptı

Çin menşeili Sinovac tarafından üretilen koronavirüs aşısının güvenirliği sorgulanmaya devam ediyor. Gelen haberler aşıya olan güvenin azalmasına neden oluyor. Bir haber de Tayland’dan geldi.
Sinovac Aşısı Alerjik Reaksiyon Yaptı

Bakan Açıklama Yaptı

Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnvirakul geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulundu. Bakan’ın açıklamasına göre Sinovac aşısı sağlık çalışanlarından birinde alerjik reaksiyon gösterdi. Bu, korkulan durumlardan bir tanesiydi. Sağlık personellerinden birinin aşıdan hemen sonra rahatsızlanmış olması, rahatsızlığın nedeninin Sinovac aşısından kaynaklanabilme ihtimalinin doğduğunu düşündürdü.

2020 yılının son aylarına gelinirken bilindiği üzere Çin başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi ve ABD koronavirüs aşısı çalışmaları yapmakta olduğunu duyurmuştu. Sonraki aşamada ise pek çok ülke kısa bir zaman dilimi içerisinde anlaşmalar gerçekleştirildi ve ülkeler arasında aşı alışverişi yaşandı. Bu süreçte ülkemiz Çin’den koronavirüs aşısı ithal etmişti. 2021 yılına girilirken gelen koronavirüs aşısı, ülkemize gelir gelmez kısa bir kontrol süzgecinden geçti ve aşılama uygulaması başladı.

Bahsi geçen bu uygulamalar, ülkemizde ve bazı ülkelerde kimi kesimlerin tepkisine yol açmıştı. Çin’de üretimi gerçekleştirilen aşının pek çok Avrupa ülkesi tarafından tercih edilmemesi de aşıya olan güvenin kırılmasına neden olmuştu. Öte yandan bahsi geçen aşıyı almış olan ülkelerin açıkladıkları güvenirlik oranları da birbiri ile örtüşmemekteydi. Tüm bu durumlar ülkemizde aşılama uygulamasının istenilen seviyeye gelmemesine neden oldu.

Çin’den gelen koronavirüs aşısına dair bahsi geçen tartışmalar devam ediyorken tartışmaların sürmesine neden olacak bir diğer gelişme ise Tayland’da yaşandı. Tayland’da sağlık çalışanı olarak görev yapmakta olan 28 yaşındaki bir kadın Çin’nden gelen Sinovac koronavirüs aşısını vurdurdu. Sağlık çalışanı, koronavirüs aşısını vurdurduktan çok kısa bir süre sonra kendisini kötü hissetmeye başladı ve kontrol altına alındı.

Sağlık çalışanı fazla vakit kaybetmeden hastanede kontrol altına alındı. Sağlık çalışanında mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi yan etkiler yaşadı. Tayland Halk Sağlığı Bakanı Anutin Charnviraku konuya dair bir açıklama yaptı ve bu sorunun nedeninin koronavisrüs aşısı olabileceğini iletti. Ancak sonradan yapılan tetkiklerde çalışanın koronavirüs aşısı nedeni ile bu sorunu yaşandığı iletildi.