Sıcaklarda Kalbin Korunması İçin Bilinmesi Gereken 9 Kural

Aşırı sıcaklar rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabilir. Korunmasız şekilde güneş ışınlarına maruz kaldığımız an kalp problemleri meydana çıkabilir.
Sıcaklarda Kalbin Korunması İçin Bilinmesi Gereken 9 Kural

Bu konuda Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr Refik Erdim önemli açıklamalar yaptı. Çok kavurucu sıcaklara maruz kalınmaması gerektiğini söyledi.

Bol Bol Su İçilmeli

Sıcakların daha fazla arttığı saatler 11.00 ile 15.00 arasındadır. Sıcaklığın her geçen gün arttığı ülkemizde terleme sonrasında sıvı kaybı yaşanabilir. Sıvı kaybının giderilmesi adına mutlaka bol bol su içilmesi gerekir. En yoğun sıcaklığın olduğu saatte 2-3 bardak su tüketilmesi gerekiyor. Kardijoloji Uzmanı Doç. Dr Refik Erdim, aşırı sıcaklarda kiloya bağlı değişkenlik göstererek kişinin 2.5 litreye kadar su içmesi gerektiğini söylüyor. Kışın su tüketimi çok fazla olmasa da yaz aylarında suyu fazla tüketmeniz gerektiğinin altını çiziyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Yiyecekler

Vücutta sıvı kaybına yol açan çay ve kaveyi çok tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız. Özellikle öğle saatlerinde de çok şekerli ve gazlı içecekleri içmeyin. Çünkü alkol içeren içecekler sıcağın daha çok hissedilmesine sebep oluyor. Sıvı kaybının çok fazla artmasını istemimyorsanız tüm bunlara daha fazla dikkat etmelisiniz. Sodyum içeren içecekleri çok sık tercih ettiğiniz zaman kalp yetmezliğine sebebiyet verebilir.

Kıyafetlerinizi Pamuklu Seçin

Daha çok pamuklu ve açık giysi giymelisiniz. Terlemeyi azaltıp, güneş ışın geçirgenliğini önleyen özelliğe sahiptir. Dışarıda dolaşmayı düşünüyorsanızda siperikli şapka sizi rahat ettirebilir.

Serin ve Kapalı Ortamlarda Bulunmak

Sıcağın en etkili olduğu saat aralığında dışarı çıkmamaya gayret edin. Vücut ısısının daha düşmesi adına klimalı ortamlarda vakit geçirmeye başlayın. Bu sayede terlemelerinizi önleyecek ve su kaybı daha az olacaktır.

Sporu Akşam Yapmaya Dikkat Edin

Sporunuzu akşam yapmanız daha iyi olacask. Fakat sporu kesinlikle bırakmayın. Çok sıcak vakitte yaptığınız zaman aşırı terlemeye yol açacaktır. Bunun sonucunda da kalbin yorulmasına neden olacak. Kalbinizi riske atmamak daha daha serin olan akşamları sporunuzu yapabilirsiniz. Sporunuzu dışarıda yapmayı düşünüyorsanız spor süresini 90 dakika kadar sınırlamalısınız. Tempoyu birden değil yavaş yavaş arttırmaya dikkat edin. Çünkü hem su hem de tuz kaybı olabileceğinden dolayı daqha çok mineral yönünden zengin besinleri tüketebilirsiniz.

İlaç Dozlarına Dikkat Edin

Kalp yetmezliği ve kalp damar sağlığıyla karşı karşıyaysanız alacağınız ilaç dozlarına dikkat etmelisiniz. Tatile çıkmadan önce doktorunuzdan tavsiye almanız gerekebilir. İlaç dozlarını ayarladıktan sonra tatile çıkmanız daha doğru olacaktır. En çok dikkat edilmesi gereken önemli konulardan birisi de doktor önerisi olmadan ilaç dozunu kesinlikle arttırmayın. Bu kalbiniz için büyük sorun oluşturabilir.

Yemek Sonrası Yüzmeyin

Yemek sonrasında kan akımında azalma meydana gelir. Doğal olarak bir yorgunluk çöker. Aç karnına yüzmeniz ya da yemek sonrasında hemen çıkmayarak 2-3 saat sonrasında yüzmek daha iyi olacaktır.

Sindirimi Kolay Besinleri Yemeye Dikkat!

Sindirim sisteminin yorulmaması gerekiyor. Bu yüzden sindirimi kolay olan besinleri tercih edebilirsiniz. Sıvı kaybının önüne geçmek içinde sulu besinleri tüketebilirsiniz. Bu sayede sindirim diğer besinlere oranla daha kolay olacaktır. Pişirme usulüne başvuracak kişiler içinde haşlama ve buğulama sağlıklı bir yöntem olacaktır.