Sezaryenle Doğum mu Normal Doğum mu?

Bazı bilim adamları yaptıkları araştırmalar neticesinde sezaryenle doğan bebeklerin bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu sonucuna vardılar.
Sezaryenle Doğum mu Normal Doğum mu?

Normal doğumlara oranla sezaryenle yapılan doğumlarda bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olmasının yanı sıra solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riski yüksek olacaktır.

Normal Doğumun Faydaları

Normal doğumda bebek vajinal yoldan geçerken faydalı probiyotik bakteri alır ve bu bakteriler sayesinde bağısıklık sistemleri daha güçlü olur. Almış olduğu bu faydalı bağırsak bakterileri sayesinde kronik hastalıkların yaşanmasının da önüne geçilmiş oluyor. Bu bakterileri alamayan bebeklerde ise patojen bakteriler hızla artacağından obezite, alerji, depresyon, astım gibi kronik hastalıklar ortaya çıkmaya  başlar. Anne açısından ise ameliyat söz konusu olmadığından iyileşme ve bebeğiyle etkileşimi daha hızlı yaşanacaktır.

Sezeryanla Doğumun Zararları

En büyük zararlarından birisi bağışıklık sistemlerinin zayıf olacağından dolayı birçok hastalığa karşı savaşamayacak olmasıdır. Normal doğumda bebek doğum kanalından geçtiğinden yaşadığı basınç neticesinde akciğerlerindeki suyu atmış olacaktır ancak sezeryanda bu söz konusu değildir. Bebeğin yaşayacağı zorluklara ek olarak anne de risk altında olacaktır. Yaşanılan ameliyat neticesinde hareket etkmekte yaşanacak zorluk, bacaklarında pıhtı atması hatta akciğerlere pıhtı atması gibi ölüme götürecek riskler mecvuttur.  Yapılan ameliyat neticesinde aşırı kanama yaşanması sonucu oran çok yüksek olmasa da rahmin alınmak zorunda kalınması risklerden biridir. Normal doğuma oranla anne daha uzun sürede iyileşecek ve hastanede daha uzun süre yatmak zorunda kalacaktır. En büyük risklerden birisi de sezaryen ile doğum yapan kadınların rahim içi yapışıklıklarına neden olacağından kısırlık sorununun ortaya çıkmasıdır.

Anne sütünün bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen bir gerçek olsa da sezaryen ile doğmuş bebeklerin emme problemleri yaşadıkları da görülmüştür.

Yaşanılan bütün bu olumsuzluklardan dolayı uzun yıllar boyunca doktorlar zorunlu hallerin dışında sezaryenden ziyade normal doğum tercih edilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar.