Senenin kabusu Strep-A virüsü için Bakan Koca'dan kritik uyarı

Havaların soğuması ve bulaş riskinin yükselmesi ile birlikte virüslerde yaşanan artış hastanelerdeki yoğunluğu artırıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son dönemde vatandaşın kabusu olan Strep-A virüsü hakkında açıklamalarda bulundu.
Senenin kabusu Strep-A virüsü için Bakan Koca'dan kritik uyarı

2022 Kasım ayından bu yana pek çok uzman Strep-A virüsüne dikkati çekiyor. Özellikle çocuklarda görülen ve ailelerin sıklıkla acil servislere başvurduğu virüsün neden olduğu hastalıklar hastanelerdeki yoğunluğu artırıyor. Halk arasında 'Beta' olarak da bilinen Strep-A bakterisinin neden olduğu enfeksiyona ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan yeni bir açıklama geldi.

SAĞLIK BAKANI STREP-A VİRÜSÜ HAKKINDA UYARDI

Bakan Koca, son dönemde artan vaka geçmeyen hastalıkalr nedeniyle hastanelere olan başvuruların artış göstermesi sebebiyle bir açıklamada bulundu. Bakan Koca, söz konusu açıklamasında ''Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A Grubu Beta-Hemolitik Ssreptokok vakaları bildirilmektedir. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır. Hasta kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla yayılan damlacıklara doğrudan maruz kalmakla veya mikrobun yayıldığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamadan ağız, burun veya göz temasında da kişi hastalığı alabilir. En iyi önleme yolu, ellerin sıkça sabun ve suyla yıkanmasıdır. 24 saat sonra bulaşıcılık artık söz konusu değildir. Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun.'' ifadelerine yer verdi. 

STREP-A VİRÜSÜ NEDİR?

Strep A, çok sayıda enfeksiyona neden olabilen A Grubu Streptokok bakterisini ifade etmektedir. Vakalar genellikle hafif geçiyor ancak A Grubu strep ciddi enfeksiyonlara yol açabilirken bu bakteriler vücudun derinliklerine inerek akciğerleri, kasları ve kan dolaşımını enfekte ettiğinde ortaya çıkmaktadır. Strep A belirtileri ise genellikle hızlı bir şekilde başlayan boğaz ağrısı ve yutkunma ile ağrı ile kendini gösterir. Kırmızı ve şişmiş bademcikler, dil üzerinde beyaz lekeler, yumuşak veya sert damakta küçük kırmızı lekeler, baş ağrısı, bulantı veya kusma, boyunda şişmiş lenf bezleri, vücut ağrıları ve deride döküntü gibi belirtilerle kendini gösterir.