Şeker Hastalığı Nedir?

İşlenmiş gıdaları yemenin bir numaralı sonucu olan şeker hastalığı birçok kişinin en büyük   sorunudur. Günümüzde çocuklarda dahi görülebilen şeker hastalığı birçok belirti vermesine rağmen oldukça zor öğrenilebilir.
Şeker Hastalığı Nedir?

Aç karnına yapılan bir kan testiyle anlaşılan şeker hastalığının tanısını koymak oldukça kolaydır. Şekerli gıdaların tüketilmesinin bırakılması ve sağlıklı beslenilmesi durumunda ciddi anlamda ortadan kalkabildiği kanıtlanan bu hastalığın sona ermesi için düzenli bir beslenme sisteminin oluşturulması şarttır.

Diyabet çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir hastalıktır ve normal sistemin ciddi bir şekilde bozulması nedeniyle insülinin glukozlar tarafından etkili bir şekilde kullanılmaması sonucu ortaya çıkar.

Şeker Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Genelde şeker hastalığının belirtileri standarttır. Başta dilin ve damağın kuruması olmak üzere sürekli susama hissi en bilindik belirtisidir. Bunun dışında şeker hastalığının belirtileri şu şekilde görülebilir:

  • Ağız kuruluğu ve susama,
  • Sık idrara çıkma,
  • Tekrarlayan mantar sorunları,
  • Sinirlilik,
  • Çabuk yorulma,
  • Çabuk acıkma,
  • Yavaş iyileşen yaralar,
  • Ellerde ve ayaklarda uyuşma.

Bu belirtilerle birlikte 2 ayrı şeker testinin sonucunda 126ml üzerinde değer çıkması ve insülin direncinin 5’ten yüksek çıkması gizli şeker riskini de beraberinde getirir. Bu durumda acilen beslenme sisteminin değiştirilmesi ve egzersizlere başlanması gerekmektedir.

Şeker Hastalığının Tedavisi Mümkün Mü?

Şeker hastalığının başlangıcında beslenme sistemi ve egzersiz konusunda köklü değişiklikler yapılırsa %58 oranında şeker hastalığının tedavi edilmesi ve ilaç kullanılmadan düzelmesi mümkün olabilir.

Bu durum genelde gizli şeker adı verilen şeker hastalığı riski bulunan kişilerde görülür. Gizli şeker ya da sınırda değerler şeker hastası adayı olduğunuzu gösterir. Bu da önlem alınarak düzelecek bir durumdur.

Çocuklarda Şeker Hastalığı

Çocuklarda ölümcül etkilere neden olabilen şeker hastalığının tedavisinde erken müdahaleler ve kontrollü bir şekilde beslenme oldukça önemlidir. Şeker komasına giren çocuk yaşı 3’e düşmüşken bu risklerin ciddi bir şekilde hastalığa dönüşmemesi için mutlaka sağlıklı beslenme tercih edilmelidir.

Yetişkinlerde de çocuklarda şeker hastalığı sağlıklı beslenip düzenli egzersiz yaparak tedavi edilebilir. Bu yüzden 3 ayda bir insülin direnci ve kan şekerine bakıp karar verilmesi oldukça önemlidir.