Şarbon Hastalığı Nedir?

Son zamanda gündemde adını sıkça duymuş olduğumuz hastalıklardan birisi de şarbon hastalığıdır.
Şarbon Hastalığı Nedir?

Çoğu insanın en çok merak ettiği hastalıktan biri haline gelmiştir. Bu hastalık, büyük baş hayvanlarla temas ettikten sonra ortaya çıkan bir tür sağlık sorunudur. Oldukça tehlikeli bir bakteriyel hastalık olduğundan dolayı mutlaka dikkat edilmelidir. İnsan vücuduna giren bu bakteri,  2-7 gün arasında kendini yavaştan belli etmeye başlayacaktır. Hastalığın belirtileri de insanlar tarafından merak edilen bir başka önemli konu olmuştur.

Şarbon Hastalığı Nedir?

Bakteriyel bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Otçul hayvanlardan bulaşan bir hastalıktır. Koyun, keçi ve sığır gibi otçul hayvanlarla temas ettikten sonra bakteri deri üzerine nüfuz eder. Bu durumda ölümcül tehlikelere dönüşür. Bu bakteriler, genel olarak mera ya da sera gibi yerlerde bulunur. Eğer ki solunum yoluyla bulaşırsa son derece tehlikeli olacaktır. Hayvancılıkla uğraşan kişilerde şarbon hastalığı daha sık şekilde görülür.

Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşıyor?

Gel gelelim şarbon hastalığının nasıl bulaştığına. Şarbon hastalığını insandan  insana bulaşan bir hastalık gibi görmeyin. Hayvan aracılığıyla insana geçen bakteriyel hastalık vakasıdır. Bulaşma yollarına bakıldığında birden farklı nedenlere bağlı olarak yaşanabilir. Bunlar;

  • Şarbonlu hastalığa yakalanan hayvanlarla temasta olmak
  • Şarbonlu hayvanların kesilmesi ve etinin yenmesi
  • Hastalığın görüldüğü yerlerden büyükbaş alınması
  • Otçul hayvanların derilerine dokunmak ve tüylerini sevmek

Şarbon Hastalığı Türleri Neler?

Akciğer Şarbonu

Şarbon hastalığının türleri bulunuyor. Bunlardan birisi de akciğer şablonu diyebiliriz. Akciğer şarbonu solunum yoluyla bulaşır. Havada aşılı kalan şarbon bakteriler doğrudan solunuma geçiş yapar. Vücuda girdikten bir hafta sonra kendisini belli etmeye başlayacaktır. Oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Deri Şarbonu

Hayvanda bulunan kıl ve tüylerle temas olduktan sonra bulaşan bakteri türüdür. Deri şarbonuna yakalanan kişilerin vücutlarında kabarmalar meydana gelir. Meydana gelen kabarıklıkların çevresinde ise ödem oluşur.

Bağırsak Şarbonu

Şarbon hastalığı, farklı şekilde kendisini gösterebilmektedir. Onlardan birisi de bağırsak şarbonudur. Etiğn tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Sindirime bakterilerin bulaşması olarak adlandırabilir. Kanlı kusma ve dışkı görülür.

Şarbon Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şarbon hastalıkları bulaşma şekline bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bu hastalık hayvancılıkla uğraşan kişilerde daha sık olarak meydana gelir. Şarbon hastalığı ilk etapta sinek ısırığına benzer. Birkaç gün geçtikten sonra ise kendisini daha fazla belli eder. Vücudunuzda kabarcıklar oluşmaya başlar.

Şarbon Hastalığı Nasıl Tedavi Ediliyor?

Şarbon hastalığı yakalanan kişiler için tedavi oldukça önemlidir. Erken teşhisin yapılması oldukça önemlidir. Akciğer şarbonu olduğu zaman yüksek dozda antibiyotik uygulamasına başvurulur. Deri şarbonunda herhangi bir cerrahi tedaviye başvurulmamaktadır. Fakat yaralar üzerine pansuman uygulanır. Fakat tanının koyulması için mutlaka bakteriyolojik ve serolojik laboratuar testlerinin yapılması gerekir.