Salgın gibi yayılıyor! Şah damarı darlığı ve tıkanıklığı SİNSİCE ilerliyor ANİDEN öldürüyor

Son dönemde en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında kalp ve kanserin ardından 3. sıraya yükselen şah damarı darlığı ve tıkanıklığı için yeni uyarılar geldi.
Salgın gibi yayılıyor! Şah damarı darlığı ve tıkanıklığı SİNSİCE ilerliyor ANİDEN öldürüyor

Salgın gibi yayılıyor! Şah damarı darlığı ve tıkanıklığı SİNSİCE ilerliyor ANİDEN öldürüyor - Dünya peş peşe patlayan salgın hastalıklarla mücadele etmeye çalışırken pandemi sonrasında şah damarı tıkanıklığı, kalp krizi ve pıhtı atma gibi sağlık sorunlarında büyük artış yaşandığı iddia edilmişti.

Son olarak ünlü sunucu Metin Uca'nın şah damarı tıkanıklığı nedeniyle yaşadığı kazada hayatını kaybetmesi ile bu hastalık bir kere daha gündeme gelmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Hatta Metin Uca'nın aşı olduğu ve bu nedenle hasta olduğu bile iddia edilmişti.

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞI NEDİR, DAMAR DARALMASI NASIL ANLAŞILIR, AĞRI YAPAR MI?

Şah damarı tıkanıklıkları hakkında önemli bilgiler veren Prof. Dr. Bilgin Emrecan, “Beynin bir bölgesine giden dolaşımın bir kaç dakikadan daha fazla kesilmesiyle o bölgedeki beyin hücrelerinin tahrip olması sonrasında oluşur ve hastada geçici bile olsa kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, göze perde inmesi, peltek konuşma, şah damarı tıkanıklığı veya darlığı belirtisi gösterir. Bu belirtilerin bir bölümü geçici olabilir, bir bölümü ise dakikalar içinde geçebilir. Bu duruma geçici ‘iskemik atak’ denir.

salgin.jpg

Oluşan pıhtı kendiliğinden erir yada tedaviyle erir ve damar sistemi yeniden düzgün olarak çalışmaya başlar. Eğer bu geçmez de kalıcı olursa inme veya felç şeklinde ortaya çıkar. İnme, sakatlıkların ve ölümün başta gelen sebeplerinden biri olup, şah damarı darlıkları veya karotis stenozları inmenin en önemli ve önlenebilir nedenlerinden birisidir.

ŞAH DAMARI TIKANIKLIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Aynı zamanda kalp ve kanser hastalığından sonra en sık rastlanan ölüm sebebidir" diye konuştu. Can kaybı veya felçle sonuçlanabilen tehlikeli hastalıklardan birisi olan şah damarı darlıklarından korunmak için düzenli kontrolün önemine vurgu yapan Prof. Dr. Emrecan, “Yüksek tansiyon, diyabet, kolestrol yüksekliği olan hastalar ve ayrıca ailesinde inme öyküsü, kalp krizi öyküsü olan hastaların mutlaka şah damarı için halk arasında renkli ultrason diye bilinen doppler ultrason çekilmesini öneriyoruz” diyerek uyarılarda bulundu.

Rutin sağlık kontrollerinin önemli olduğu ifade edilirken düzenli olarak yapılan kontrollerde pek çok hastalığın belirlenebildiği, önlem alınarak ani ölümlerin engellenebileceği belirtildi.