Sakın yemeyin! Resmen zehirliyor karaciğer yetmezliğine neden oluyor öldürüyor

Havaların ısınması ile vatandaşlara çok kritik bir son dakika uyarısı geldi. Doğada kendiliğinden yetişiyor ama bazısı zehirliyor!
Sakın yemeyin! Resmen zehirliyor karaciğer yetmezliğine neden oluyor öldürüyor

Son dönemde yağışlı havaların etkili olması ile beraber ormanlarda ve doğada kendinden yetişen mantarlar boy göstermeye başlarken vatandaşlara zehirlenme uyarısı yapıldı. Asla bilinmeyen mantarların toplanmaması ve yenilmemesi gerektiği ifade edilirken bazı mantar türlerinin ciddi karaciğer hasarı hatta ölüme neden olabileceği ifade edildi.

HER MANTAR YENİR Mİ, ZEHİRLİ MANTARLAR NASIL ANLAŞILIR?

Yozgat’ta doğada yetişen mantarlardan kaynaklı hastaneye başvuranların sayısının geçen yıla oranla yükseldiğini söyleyen Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, karaciğer yetmezliğine neden olarak ölüme kadar götüren zehirli mantarlara karşı uyarılarda bulundu.

mantar-1.jpg

Doğada yetişen mantarların bilinçsizce tüketiminin ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere yol açabileceğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Tolga Aydın, “Ülkemizde sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmurların artmasıyla mantar kaynakları zehirlenme vakalarında artış gözlemlendiğini ve bu yıl geçen yıla oranla ilimizde de zehirlenme vakalarının arttığını görüyoruz. Türkiye’de doğada kendiliğinden yetişen mantarlar arasında zehirli mantarların olduğunu biliyoruz. Bu zehirli mantarların tüketilmesi sonrasında ölüme dahi götürecek ciddi vakalar görmekteyiz. Karaciğer yetmezliği ve acil karaciğer nakli gerektiren vakalar da karşımıza gelmekte. Bu günlerde acil servislerimize mantar kaynaklı zehirlenmelerinden dolayı başvurular arttı.” dedi.

mantar-2.jpg

ZEHİRLİ MANTAR KAÇ SAAT SONRA BELLİ OLUR, ETKİSİNİ GÖSTERİR?

Zehirli mantarın yedikten 2 ila 6 saat sonra etkisini gösterdiği belirtilirken mantar zehirlenmesi belirtileri ise karın ağrısı, mide bulantısı, soğuk soğuk ter dökme, kendisini kötü hissetme, bayılma hissi, uyku hali olarak sıralandı.