Saç Dökülmesinin Nedenleri

Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesi pek çok farklı nedenden dolayı oluşabilecek sorunlar arasında yer almaktadır.
Saç Dökülmesinin  Nedenleri

Saç dökülmesinin nedenleri kadınlara ve erkeklere göre değişmektedir. Zaman içerisinde artan dökülme oranı kellik problemi yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle saç dökülmesinin 9 nedeni üzerinde dikkatli olunması gerekir.

  1. Erkeklerde oluşan saç dökülmesi; Özellikle erkeklerde yaş ilerlemesi nedeniyle saçlar oluşan dökülme oranı giderek artmaktadır. Kalıtımsal özellikler erkek tipi kellik sorununun bazı durumlarda kadınlarda da görünmesine neden olabilir.
  2. Deri problemleri; egzama, sedef hastalığı, mantar, akne, liken gibi rahatsızlıklar saç derisinde ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır.
  3. Yanlış beslenme; saç özellikle canlı bir organ olması nedeniyle beslenmeden etkilenmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda saç dökülmesi problemi yaşanabilir.
  4. Vitamin ve mineral eksikliği; D vitamini, B12, çinko, folik asit, biotin, demir gibi vitaminlerin eksikliği durumunda saç beslenemediğinden dökülebilir.
  5. Hormonal sorunlar; adet düzensizliği ya da gecikmesi, aşırı akne problemi, tüylenme de oluşan artış, kilo alma gibi durumlar aynı zamanda saç dökülmesi problemini de ortaya çıkartabilir.
  6. İç hastalıkları veya kullanılan ilaçlar; romatizmal hastalıklar, tiroit problemi, böbrek üstü sorunları, diyabet, kullanılan hormonlar veya doğum kontrol hapları saç dökülmesi problemi konusunda tetikleyici etkiye sahiptir.
  7. Doğum: doğum sonrasında özellikle 2-3 aylık dönemde saçlar dökülmeye başlayabilir. Hamilelik süresi boyunca dökülmemiş olan saçlar birikerek daha sonrasında dökülebilir.
  8. Kozmetik etkenler; saçların sık bağlanması, aşırı ısıya maruz bırakılması, iç boneler veya saç rengini açmak için kullanılan malzemeler dökülmeye neden olabilir.
  9. Stres ve depresyon: aşırı derecede yaşanan stres hastalıklarda etkili olduğu gibi aynı zamanda saç dökülmesi konusunda da etkili olmaktadır. Bu nedenle stres durumunda dikkatli olunması gerekir.