Sabah Yorgunluğunun Nedenleri

Hayatımızın bazı dönemlerinde sabah uyandığımızda uykumuzu alamama, yorgunluk hissi, gün boyu kendini iyi hissetmeme gibi problemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz.
Sabah Yorgunluğunun Nedenleri

Uykuyu tam olarak alamama, sabah yataktan zorla kalkma ve bu duruma bağlı olarak kendini gün boyu halsiz hissetme gibi şikayetler, sabah yorgunluğu olarak nitelendirilmektedir. Siz de kendinizi bu saydığımız şikayetlere yakın mı hissettiniz? O zaman sabah yorgunluğuna hangi durumların neden olduğunu öğrenmek için sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıyı sonuna kadar okuyun.

Uyku Apne Sendromu

Geceleri çok horlama, uyku apne sendromuna bağlı olarak gelişen bir durumdur. Horlama nedeniyle bütün gece boyunca nefesi tıkanan ve boğulmamak için mücadele eden bireyler her ne kadar iyi uyumuş gibi görünseler de fizyolojik anlamda uykularını iyi alamazlar ve dinlenemezler. Bu da sabah yorgunluğu sendromunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Az Uyumak

Yetersiz uyku düzeni de sabah yorgunluğuna yol açan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Zamanın yetersiz olması nedeniyle az uyumak zorunda kalmak zamanla yerini yorgunluğa bırakmaktadır. Hangi yaşta olursa olsun tüm insanların doğuştan getirmiş olduğu belli bir saat uyku gereksinimi vardır. Bu saatin sürekli altına düşüldüğünde yani yetersiz uyunduğunda eksik bırakılan saatlerin yarısı kadar daha uyku ihtiyacı ortaya çıkar. Dolayısıyla uyku ihtiyacı yeteri kadar karşılanmadığında sürekli bir yorgunluk hali kendini gösterebilir.

Sağlık Problemleri

Prostat gibi birtakım sağlık sorunları sık idrara çıkma ihtiyacı hissettirir. Bu durum gece uykusunda da yaşadığından uyku bütünlüğü bozulmaya uğrar ve bu da zamanla sabah yorgunluğu şikayetini de beraberinde getirebilir.

Kan Şekeri Dengesizliği

Bu durumun söz konusu olması halinde insülin direnci bütün gece boyu kan şekerinin dengeli olmasına izin vermez. Hasta gece uyku esnasında yeme isteği duyarak bir anda uyanabilir ve bu da genel bir huzursuzluğa yol açar.

Tiroid

Tiroide bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar, uyku düzeninin bozulmasına yol açabilmektedir. Gece nefes darlığı problemi yaşamakta olan astım ve KOAH gibi akciğer hastaları da geceleri gerektiği kadar uyuyamazlar. Bu gibi durumlar da sabah yorgunluğu sorununa yol açabilmektedir.